St.Vincentius Ziekenhuis rondt 8e oormissie succesvol af
KNO-arts Mick Metselaar, die werkzaam is in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam heeft Suriname bezocht. De missie werd georganiseerd door KNO-arts Ralph Akrum werkzaam in het St. Vincentius Ziekenhuis. Tijdens zo een orenmissie worden gecompliceerde ooroperaties uitgevoerd en patiënten met ingewikkelde oor- en gehoorproblemen op de polikliniek gezien. Deze zorg wordt in Nederland bijna uitsluitend in de academische ziekenhuizen geleverd en staat ook wel bekend als tertiaire of derdelijns zorg.
Zo werden de afgelopen week 2 doof geboren kinderen geopereerd, waarbij er een zogenaamd cochleair implantaat in het slakkenhuis wordt geplaatst. Bij deze operatie wordt de schedel open geboord en komt een electrode tegen de gehoorzenuw te liggen. Die elektrode zorgt voor het doorgeven van stroomprikkels die door een apparaat buiten het lichaam worden opgewekt bij geluid. Hierdoor kan een doof persoon weer horen.
Met deze 2 kinderen is het aantal van dove kinderen dat geopereerd is in Suriname sinds maart 2019 opgelopen tot 7. Door deze operatie zijn zij weer in staat om te horen waardoor de ontwikkeling van hun spraak, zij het verlaat op gang kan komen, meldt het ziekenhuis.
Het uitvoeren van de implantaties in Suriname kent een aantal voordelen ten opzichte van het uitzenden van de kinderen naar het buitenland. Zo worden zij in hun eigen omgeving geopereerd en wordt de lokale kennis uitgebreid. Maar er is ook een financieel aspect, waarbij de kosten van de operatie in Suriname minder dan de helft bedragen van het tarief in Nederland, dit terwijl de operatie op exact dezelfde manier met dezelfde apparatuur geschiedt. Voor het uitvoeren van de operaties wordt er geen vergoeding gevraagd door de KNO-artsen en worden alleen de daadwerkelijk gemaakte kosten in rekening gebracht voor de benodigdheden en de reis naar Suriname. Op basis van het aantal kinderen dat in Suriname geboren wordt en het gemiddeld internationale aantal doven per 1.000 geboorten, zouden er ongeveer 10 dove kinderen per jaar zijn in Suriname.
In het verlengde van hun beroep zitten de twee KNO-artsen verantwoordelijk voor deze orenmissie, ook in het bestuur van Stichting Horen Suriname dat opgericht is om gehoorapparaten beschikbaar te maken voor het Surinaamse kind. Via deze stichting komen alle kinderen in Suriname die slecht horen zonder kosten in aanmerking voor gehoorapparaten. Met de verantwoordelijkheid die de overheid neemt voor het bekostigen van de implantaten en de gratis hoortoestellen via deze stichting hoeft het dus niet meer zo te zijn dat kinderen als gevolg van slechthorendheid niet participeren in de Surinaamse samenleving.
Ook werden bij 5 patiënten, onder wie 1 kind operaties verricht om de chronische middenoorontsteking een halt toe te roepen. Hierbij wordt het ontstekingsweefsel en bot van de schedel verwijderd en vervangen door speciaal bioactief glas. Dit materiaal is door Leander Healthcare uit Nederland kosteloos ter beschikking gesteld voor de Surinaamse patiënten. Indien mogelijk wordt de gehoorbeenketen (dat zijn de botjes die het geluid van trommelvlies naar slakkenhuis geleiden) hersteld of vervangen door een prothese. Hierdoor is niet alleen de ontsteking weg maar ook het gehoor beter. Door deze nieuwe techniek van het behandelen van dit ziektebeeld hoeven patiënten maar 1 keer geopereerd te worden. Met de oudere technieken is er minstens een tweede operatie nodig en komt de patiënt levenslang elke 3 maanden op de polikliniek voor controle. Ook deze controles zijn veel minder vaak nodig bij de gebruikte techniek. Het zorgt voor een besparing van kosten en moeite, maar belangrijker nog de belasting van de patiënt voor de vele polikliniek bezoeken.
Sinds oktober 2018 wordt deze techniek in Suriname toegepast en zijn nu in totaal 15 patiënten op deze manier succesvol geholpen.
Vandaag
-
11:45
VS deporteert Venezolanen ondanks gerechtelijk bevel
-
09:40
Versterking agrarische sector en agrarisch onderwijs op hoger niveau
-
07:42
Reyme: Militairen moeten een speciale plaats krijgen
-
05:44
Wolken en zon wisselen elkaar af, het blijft droog
-
03:56
'Vrijwel' alle Voice of America-medewerkers op non-actief gezet
-
02:08
A20 presenteert voorlopige kandidatenlijst; Curtis Hofwijk er (nog) niet op
-
00:37
Santokhi gaat voor tweede termijn; werk afmaken
-
00:00
Vier lijken geborgen omgeving Apoera
Gisteren
- Column: Borrelpraat no. 863
- Venezuela hekelt 'illegale' Amerikaanse deportaties onder oorlogswet
- Vrees voor overstroming door hoge waterstand Boven Suriname
- Man verwond en beroofd bij opgeworpen barricade
- Macedonië: Minstens 59 doden bij brand in nachtclub
- Winkelier beroofd; voertuig later teruggevonden
- VHP-congres geeft goedkeuring aan kandidaten
- Cuba begint met herstellen stroomvoorziening
- First Nations First
- Presidentiële werkgroepen voor Rahemal en Winti Wai
- Bewolkte zondag met wat opklaringen
- Plannen voor 'operationele fase' van vredesakkoord met Oekraïne
- Somohardjo dankbaar voor succesvolle eerste nationale iftar
- Ruim 10.000 personen op diverse kandidatenlijsten
Eergisteren
- Tjin Liep Shie trekker ordening bus- en bootsector
- Ex-Tucajana-leider Thomas Sabajo in Powakka begraven
- Reactie op 'Onteigening boedelplantages per 1 mei 2025'
- Twee lijken geborgen; politie Apoera aangevallen door bijen
- Traditionele geneeskunde en integratieve gezondheidszorg
- Cuba opnieuw grotendeels zonder stroom na landelijke netwerkstoring
- Lovende woorden bij lancering Wetten.sr
- Verdachte roofmoord Doneghy Jones voor de rechter
- Nurmohamed: Onderhoud Bouterse Highway noodzakelijk
- Nog meer onweersbuien
- Putin: Oekraïense troepen in Kursk zullen leven als ze zich overgeven
- Politieke participatie van ambtenaren en het legaliteitsbeginsel
- Verdachten roofoverval Gongrijpstraat nog voortvluchtig
- Phagwa uitbundig gevierd; President leeft zich ook uit