Iamgold legt uit waarom verkoop Rosebel noodzakelijk is
23 Oct 2022, 00:00
foto
Iamgold verkoopt haar 95% aandeel in Rosebel Gold Mines in Brokopondo. Er is een overeenkomst bereikt met het Chinese mijnbouwbedrijf Zijin.


Zijin Minining Group Co. Ltd. verzekert de Rosebel Goldmines Werknemers Organisatie (RGWO) dat  bij overname van Rosebel Gold Mines (RGM) geen personeel zal worden afgevloeid. Er komen ook geen bezuinigingsplannen die invloed kunnen hebben op de baanzekerheid van de werknemers. Tussen Iamgold en het Chinese mijnbouwbedrijf is overeenstemming bereikt voor de overname van RGM. Zijin is ook van plan fors te investeren in de mijn. Dit blijkt uit een persbericht van Iamgold, waarin een passage is geciteerd van de brief van Zijin aan Iamgold over het personeel. Verwacht wordt dat de verkoop in het eerste kwartaal 2023 definitief zal zijn. Er zijn enorme investeringen nodig in RGM.

De Canadese maatschappij heeft aangekondigd dat ze een overeenkomst heeft gesloten met Zijin om haar 95% belang in RGM te verkopen. De Staat heeft een aandeel van 5%. In januari was reeds aangekondigd dat er een strategische herziening zou plaatsvinden voor RGM, waarbij ook de optie voor verkoop zou worden bekeken. De strategische herziening moest onder andere plaatsvinden omdat Iamgold momenteel te maken heeft met een begrotingstekort voor het Côte Gold project in Canada, wat het plegen van nieuwe investeringen in de RGM-operatie bijzonder moeilijk maakt.

Om RGM weer winstgevend te maken en de arbeidsplekken veilig te stellen zijn er materiële kapitaalinvesteringen nodig voor projecten en initiatieven die gericht zijn op het aanpakken van de huidige uitdagingen. Volgens het bijgewerkte mijnplan dat in januari werd ingediend, zal RGM in de komende drie jaar een investering van meer dan  US$ 450 miljoen
aan ontwikkelings- en onderhoudskapitaal vereisen om de mijn in 2025 weer een 300.000 oz/jaar producent te maken, legt het bedrijf uit. Gedurende deze periode van herinvestering zal de mijn geen winst maken en juist kapitaal verbruiken. De kapitaalinvesteringen voor de resterende LOM worden geschat op  US$ 1,2 miljard.

Door haar begrotingstekort is de multinational niet in staat om te investeren in RGM en beschikt het momenteel niet over voldoende financiële middelen. Michiel Fleischeuer, general manager van RGM, benadrukt het belang van de volgende stap, nadat de verkoop is afgerond: “De nieuwe investeerder heeft met de aankoop van het bedrijf het uiteindelijk doel nog niet bereikt. Er is behoorlijk wat kapitaal nodig om de RGM-operatie voort te zetten. Zijin heeft aangegeven dat zij het kapitaal voor de overname zullen financieren, evenals de investeringsmiddelen die nodig zijn voor de voortgang van RGM.”

Voordat de verkoop van RGM definitief is, moet  nog aan verschillende sluitingsvoorwaarden worden voldaan. Vrijdag is er een ontmoeting geweest tussen het managementteam van RGM en RGWO. Vragen van werknemers die werden voorgelegd, zijn door Iamgold aan de leiding van Zijin doorgegeven. “Het is te verwachten dat er vragen komen bij elke verandering. Er is ook begrijpelijke bezorgdheid bij de medewerkers van RGM. Helaas kunnen niet alle vragen door RGM worden beantwoord, omdat het gaat om informatie die de nieuwe aandeelhouder, Zijin, moet verstrekken. Dit hebben wij ook aan de vakbond binnen RGM voorgelegd”, zegt Fleischeuer.

Namens Zijin is een brief aan Iamgold gericht waarin bepaalde zaken voor het RGM-personeel werden verduidelijkt. Shaoyang Shen, deputy president van Zijin stelt dat het bedrijf respect heeft voor de prestatie van Iamgold Corporation en haar bijdrageaan de ontwikkeling van lokale gemeenschappen en economische groei in Suriname door de operatie van RGM in de afgelopen 18 jaar. "Als een van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld zijn wij bij Zijin ook trots op onze staat van dienst op het gebied van het bieden van sterke werkgelegenheidskansen aan lokale arbeidskrachten en het leveren van een impactvolle bijdrage aan economische en sociale ontwikkeling in de gemeenschappen waarin we actief zijn", stelt de Zijin-topper.

"Hoewel we zojuist een overeenkomst hebben bereikt met Iamgold voor de overname van haar aandelen in RGM, begrijpen we dat er vragen en zorgen zijn van huidige RGM-medewerkers met betrekking tot hoe Zijin RGM zal leiden, en in het bijzonder haar beleid ten aanzien van de huidige medewerkers. We waarderen deze legitieme zorgen ten volle in het licht van de voortdurende verandering van het leiderschap en willen van deze gelegenheid gebruik maken om onze
boodschap aan alle medewerkers over te brengen".

Zijin is een multinationale mijnbouwgroep met operaties in 13 landen op 5 continenten met als missie samen te werken met landen waar onze operaties gevestigd zijn en lokale gemeenschappen voor het opbouwen van een succesvol mijnbouwbedrijf op een ecologisch en sociaal duurzame wijze. "We zijn volledig toegewijd om invulling te geven aan onze sociale verantwoordelijkheid en hebben brede erkenning gekregen voor onze gemeenschappelijke ontwikkelingsfilosofie, waaronder het bieden van werkgelegenheid aan lokale mensen als een van onze topprioriteiten. Middels ons beleid op het gebied van bestuur, financiële waardering en secundaire voorzieningen, diversiteit, loopbaanontwikkeling en arbeidsrechten, streeft Zijin ernaar ervoor te zorgen dat elke werknemer met waardigheid en respect wordt behandeld, terwijl een harmonieus, gediversifieerd en goed presterend personeelsbestand wordt gecreëerd waarbij pesten, seksuele intimidatie en discriminatie absoluut niet worden getolereerd", laat Zijin optekenen.

Zijin zegt zich in te zullen zetten om elk aspect van de overeenkomsten en contracten met RGM/Iamgold na te komen, inclusief maar niet beperkt tot alle arbeidsaangelegenheden en opleiding gerelateerde regelingen, collectieve arbeidsovereenkomsten en individuele arbeidsovereenkomsten. Er zijn geen afvloeiingsplannen. "In feite beschouwen we het huidige personeelsbestand als uiterst waardevol voor RGM en we rekenen op hen voor een soepele overgang en voor het voortdurend succes van de mijnen in de toekomst. We zijn ook van mening dat er meer werkgelegenheid en een beter welzijn kunnen worden verwacht voor de lokale personeelsmarkt, aangezien Zijin ernaar streeft de investeringen te verhogen en het productiepotentieel in RGM te verbeteren". Het managementteam van Zijin zal binnenkort Suriname bezoeken en kijkt ernaar uit om vertegenwoordigers van het personeel te ontmoeten, Zijin te presenteren en de vragen die er zijn te beantwoorden.

RGM wenst te benadrukken dat Zijin heeft gesteld dat zij het bedrijf overneemt omdat zij geloof heeft in het potentieel van RGM en over de nodige financiële middelen beschikt om de operatie te  helpen haar volledig potentieel te bereiken. Zij heeft ook nadrukkelijk de intentie uitgesproken om te investeren in de operatie, en dat zij rekent op de skills van de huidige werknemers. Nieuwe investeringen in de operatie kunnen resulteren in meer groeimogelijkheden en stabiliteit voor de RGM-werknemers, stelt Iamgold.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May