Nederlandse delegatie: Excuses aanbieden voor slavernijverleden
19 Oct 2022, 01:39
foto
Leden van de Nederlandse Tweede Kamer in augustus op bezoek in Suriname. Zij waren hier om personen te spreken over het slavernijverleden. (Foto: Ranu Abhelakh)


Nederland zou excuses moeten aanbieden voor het slavernijverleden. Dit vindt de delegatie van de Tweede Kamer die onlangs in Suriname en op de Nederlandse Antillen was. Het advies aan het kabinet is om de visumplicht te laten vervallen evenals de huidige strenge vereisten en beperkingen voor studenten nader te bekijken.

Het advies is dinsdag uitgebracht in een brief van de delegatie bestaande uit Salima Belhaj (D66), Inge van Dijk (CDA), Kati Piri (PvdA), Jesse Klaver (Groen Links), Renske Leijten (SP), Don Ceder (CU), Marieke Koekkoek (Volt), Sylvana Simons (BIJ1). Het advies aan de Nederlandse regering is om het aanbieden van excuses namens de Nederlandse Staat te zien als essentieel begin van erkenning en herstel. Evenals is het advies om te blijven afstemmen en in gesprek te blijven met Suriname, Aruba, Curaçao en Sint-Maarten alsmede met de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) om te spreken over wat erkenning zou moeten inhouden.

Het voeren van o.a. vele (indringende) gesprekken heeft het inzicht gecreëerd dat een oprecht excuus van de Nederlandse Staat voor het trans-Atlantische slavernijverleden betreffende Suriname, Curaçao Aruba, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba het begin kan zijn van een collectieve verwerking van ons gezamenlijk verleden in alle delen van het Koninkrijk. Het begint met de erkenning van het verleden, gevolgd door excuses als startpunt van een proces van herstel en vergeving, waarbij we leren van onze gedeelde geschiedenis en samen vormgeven aan een gedeelde toekomst.

U kunt de brief hier downloaden.


pdf-icon.gif Brief_delegatie_Tweede_Kamer_aan_het_Nederlands_kabinet_.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May