Brazilië: Lula en Bolsonaro naar tweede stemronde
03 Oct, 00:27
foto
In tegenstelling tot wat was voorspeld, heeft geen van de belangrijkste kandidaten voor het presidentschap in Brazilië, meer dan de helft van de stemmen gehaald. (Foto: Reuters)


De race om de volgende president van Brazilië te worden, zal in een tweede ronde worden beslist, nu geen van de leidende kandidaten in de eerste ronde meer dan 50% van de stemmen heeft gekregen. Met bijna alle stemmen geteld, ontving voormalig president Luiz Inacio Lula da Silva 48,2%, terwijl de zittende Jair Bolsonaro 43,4% kreeg. Het paar staat nu voor een tweede ronde op 30 oktober.

Stemmen was verplicht met meer dan 156 miljoen mensen die in aanmerking kwamen. Miljoenen mensen stonden uren in de rij om hun stem uit te brengen en sommige stembureaus bleven open tot na de geplande sluitingstijd.

Het resultaat volgt op weken van bittere campagnes waarin de twee belangrijkste kandidaten vaak meer tijd besteedden aan het uiten van beledigingen, dan aan het uitstippelen van hun beleid.

Tijdens een televisiedebat op donderdag noemde president Bolsonaro, Lula die een tijd in de gevangenis zat nadat hij was veroordeeld wegens corruptie, een "ex-gevangene" en een "verrader", terwijl Lula de president "een leugenaar" noemde.

Lula was niet in staat om deel te nemen aan de laatste verkiezingen in 2018, omdat hij in de gevangenis zat en was uitgesloten om voor het ambt te gaan.

De Braziliaanse verkiezingsautoriteit zei dat het resultaat, een tweede stemronde tussen de twee kandidaten een wiskundige zekerheid maakte.

Negen andere kandidaten deden ook mee, maar hun steun verbleekt bij die voor Bolsonaro en Lula da Silva.

De krappe uitslag kwam als een verrassing, aangezien de peilingen voor de verkiezingen Lula da Silva een indrukwekkende voorsprong hadden gegeven. De laatste Datafolha-enquête die zaterdag werd gepubliceerd, vond een voordeel van 50% tot 36% voor Lula da Silva onder degenen die van plan waren te stemmen. Het interviewde 12.800 mensen, met een foutenmarge van 2 procentpunten.

"Dit grote verschil tussen Lula en Bolsonaro was niet voorspeld", zegt Nara Pavão, die politicologie doceert aan de Federale Universiteit van Pernambuco.

Carlos Melo, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Insper University in Sao Paulo, zei: "Het is te vroeg om te diep te gaan, maar deze verkiezing toont aan dat de overwinning van Bolsonaro in 2018 geen ophoesting was."

Bolsonaro presteerde beter in de zuidoostelijke regio van Brazilië, waaronder de dichtbevolkte deelstaten Sao Paulo, Rio de Janeiro en Minas Gerais, volgens Rafael Cortez, die toezicht houdt op de politieke risico's bij adviesbureau Tendencias Consultoria. "De peilingen gaven die groei niet weer", zei Cortez.

De regering van Bolsonaro werd gekenmerkt door opruiende toespraak, zijn testen van democratische instellingen, zijn alom bekritiseerde aanpak van de Covid-19-pandemie en de ergste ontbossing in het Amazone-regenwoud in 15 jaar.

Maar hij heeft een toegewijde basis opgebouwd door conservatieve waarden te verdedigen, politieke correctheid af te wijzen en zichzelf te presenteren als de bescherming van de natie tegen links beleid waarvan hij zegt dat het inbreuk maakt op persoonlijke vrijheden en economische onrust veroorzaakt.

Een langzaam economisch herstel moet de armen nog bereiken, met 33 miljoen Brazilianen die honger lijden ondanks hogere sociale uitkeringen. Net als een aantal van zijn Latijns-Amerikaanse buren dat te kampen heeft met hoge inflatie en een groot aantal mensen dat is uitgesloten van formeel werk, overweegt Brazilië een verschuiving naar politiek links.

Bolsonaro heeft herhaaldelijk de betrouwbaarheid in twijfel getrokken, niet alleen van opiniepeilingen, maar ook van de elektronische stemmachines van Brazilië. Analisten vrezen dat hij de basis heeft gelegd om resultaten af te wijzen.."
Advertenties

Saturday 28 January
Friday 27 January
Thursday 26 January
Wednesday 25 January