Lange rijen bij kleine bakkerijen
22 Sep 2022, 06:46
foto
Bij verschillende kleine bakkerijen waren woensdag lange rijen. Door schaarste aan meel, wordt er veel minder brood gebakken. Fernandes Bakkerij bakt zeer beperkt brood.


Lange rijen vormden zich gisteravond bij de kleine bakkerijen. Door schaarste aan meel worden er minder broden gebakken. Verwacht wordt dat de situatie rond vrijdag zal zijn genormaliseerd. Het meel dat uit de regio zou aankomen, is door stormachtig weer verlaat.

Fernandes Bakkerij NV had op 14 september reeds te kennen gegeven dat bollen en tarwebroden beperkt beschikbaar zouden zijn. Er was een onderbreking van de meelvoorziening door de leverancier. Door de verdere vertraging van de boot, zullen nog minder producten beschikbaar zijn. Gehoopt wordt dat rond vrijdag de situatie genormaliseerd zal zijn.

Mensen namen het zekere voor het onzekere en hebben in de rij gestaan bij kleine bakkerijen om brood in huis te kunnen hebben. Een van de oorzaken van de late levering van meel was gebrek aan girale dollars. De regering heeft besloten te interveniëren via de Volkscredietbank. De procedure is wat langer en niet alle sectoren komen in aanmerking voor importen. Het gaat om de import van basisgoederen en brandstof.

Door de hoge koers gaan prijzen in de winkels omhoog. Er zijn enkele maatregelen getroffen, waaronder 35% inwisselen van opbrengsten door de exportsector. Waarnemende president Ronnie Brunswijk heeft geëist dat de koers per dinsdag naar beneden moest. Zijn richtkoers is SRD 20 voor de US-dollar. Tot nu toe is er nog geen noemenswaardige daling van de koers merkbaar. De US$ koers genoteerd door de Centrale Bank van Suriname is SRD 27,65 en voor de euro SRD 26,46. Bij de banken en cambio's is de koers hoger.

Advertenties

Monday 02 October
Sunday 01 October
Saturday 30 September
Friday 29 September