Saamaka Daka wordt uitbundig gevierd 'tot stemming'
19 Sep 2022, 20:33
foto
Yvonne 'Akaki' Vrede tijdens de prodowaka die vandaag is gehouden. Het is vandaag 260 jaar geleden dat een vredestraktaat is getekend met het koloniale bestuur. (Foto's: René Gompers)


Een tigri winti, een vuurdans, een kleurrijke prodowaka, traditionele dans door jong en oud. Saamaka Daka wordt uitbundig herdacht in de Palmentuin. Ook in Brokopondo en Sipaliwini, met name in Pokigron, zijn er activiteiten om te gedenken dat 260 jaar geleden de Saramaccaners een vredestraktaat hebben getekend met het koloniale bestuur. “Er is daar veel bloed voor vergoten” haalt Yvonne ‘Akaki’ Vrede van de organisatie aan. “Maar we zijn blij dat we dankzij onze voorouders deze dag kunnen meemaken. Dat is het vieren waard.”

“Het is goed dat de dag er is,” geeft Akaki aan. “Zelfs mijn kinderen wisten niet van dit stukje geschiedenis. Maar hierdoor weten we nu allemaal meer over de voorouders, hun strijd, het tekenen vandaag op 19 september 1762. Niet wij alleen maar de hele wereld weet het nu ook.”

Het is de tweede keer dat Saamaka Daka een nationale vrije dag is.  De eerste keer was het in 2019. Dit jaar zijn in verschillende districten maanden van tevoren in aanloop naar de grote dag, tal van activiteiten gehouden. Vandaag duren de activiteiten “tot stemming”.


Akaki merkt op dat de andere Marrongroepen misschien ook een eigen vrije dag gaan willen hebben. “Dat laat ik aan de regering over,” geeft ze aan. “Maar als ze het hebben gehad, hoop ik dat we daarna gewoon een enkele dag zullen hebben. Want er is eigenlijk geen verschil tussen ons, we komen van de dezelfde schepen. Er moet tussen ons geen verdeeldheid meer zijn.”

“Ik roep de politieke partijen op om ons niet meer verdeeld te houden,” zegt Akaki. “Politiek na a moro bigi sani san e broko wi in a kondre disi. Maar a tyari wan tu sma nomo moro hey, friends en family. No mek a deh so. Meki wi allamala geniet fu Swit Sranan. Un fen oli. Wi alamala breyti. Wi allamala musu nyan fen. Meki ano de wan groep sma nomo. Maar wi allamala musu  nyan fu a bun di Masra Gado gi unu dya.”

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May