President en VN topman bevestigen afspraken milieu
19 Sep 2022, 13:45
foto
President Chan Santokhi en VN secretaris-generaal António Guterres hebben in een onderhoud met elkaar de eerder gemaakte afspraken bevestigd. Klimaatsverandering was hierbij de rode draad.


De secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), António Guterres, heeft de in juli gemaakte afspraken met president Chan Santokhi bevestigd in New York. Het staatshoofd had zondag een ontmoeting van de VN-topman. Santokhi is na Washington doorgereisd naar de VN waar hij dit wereldforum op de 77e Algemene Vergadering zal toespreken. Onderwerpen van gesprek waren vooral milieu, klimaatsverandering, de effecten daarvan en duurzame ontwikkelingskansen.

Het openhartige gesprek dat gevoerd is, is een voortzetting van het onderhoud in juli tijdens de Caricom-staatshoofdenvergadering in Paramaribo. Tijdens het vervolg heeft de secretaris-generaal nogmaals zijn betrokkenheid met Suriname gedeeld en sprak hij de waardering uit voor de Surinaamse inspanningen om op internationaal niveau hulp in te roepen bij diverse programma’s. De wereld leert Suriname steeds meer kennen en dat zal meer hulp mobiliseren.

 De secretaris-generaal gaf weer aan dat hij onder de indruk is van de impact van klimaatsverandering op de kustlijn van Suriname en dat hier speciale aandacht en vooral actie voor nodig is. Daarom heeft hij na zijn bezoek in Suriname meteen stappen ondernomen voor ondersteuning. Er wordt bekeken hoe Suriname snel toegang kan krijgen tot technische en financiële ondersteuning. De basis voor een warmere samenwerking was reeds verstevigd met het laatste bezoek van de Guterres aan Suriname. Bij dit bezoek heeft hij tijdens zijn observaties, zelf kunnen bijdrage aan de mangrove beplanting ter verdediging van ons kustgebied.

President Santokhi zal de komende dagen diverse meetings en activiteiten bijwonen in de marge van de Algemene Vergadering van de VN. Hij zal als Caricom-voorzitter deelnemen aan gesprekken en namens Suriname zal hij de Algemene Vergadering woensdag toespreken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May