Japan: Supertyfoon noopt evacuatie negen miljoen mensen
19 Sep 2022, 12:50
foto
Enorme golven in de prefectuur Kochi, in westelijk Japan. Supertyffon Nanmadol teistert de eilandengroep sinds zondagochtend. (Foto's: Reuters)


Negen miljoen mensen hebben te horen gekregen dat ze hun huizen moeten verlaten nu Japan wordt geteisterd door een van de ergste tyfoons die het land ooit heeft gezien. De supertyfoon Nanmadol heeft twee mensen het leven gekost en bijna 90 anderen verwond.

Het raakte zondagochtend het meest zuidelijke eiland van Japan, Kyushu, en zal naar verwachting in de komende dagen over het hoofdeiland Honshu trekken.

Tienduizenden mensen brachten zondagnacht door in noodopvangcentra en bijna 350.000 huizen zitten zonder stroom. Het transport en de handel zijn verstoord, en het land maakt zich op voor grootschalige overstromingen en aardverschuivingen.

Nanmadol heeft windstoten tot 234 km per uur veroorzaakt en in sommige gebieden werd 400 mm regen voorspeld in 24 uur.

Hogesnelheidstreindiensten, veerboten en honderden vluchten zijn geannuleerd. Veel winkels en andere bedrijven zijn gesloten en er zijn zandzakken geplaatst om sommige eigendommen te beschermen.

De tyfoon kwam zondagochtend aan land in de buurt van de stad Kagoshima, op de zuidpunt van het meest zuidelijke eiland van Japan, Kyushu.

Een rivier in Kyushu is buiten haar oevers getreden.

De staatsomroep NHK zei dat een man om het leven kwam toen zijn auto onder water kwam te staan, en een andere stierf nadat hij in een aardverschuiving was begraven. Nog één persoon wordt vermist en 87 anderen zijn gewond geraakt.

Op lokale videobeelden is te zien hoe daken van gebouwen zijn gerukt en omgevallen reclameborden.

De storm zal naar verwachting naar het oosten draaien en over het belangrijkste eiland van Japan, Honshu, trekken voordat hij woensdag naar zee zal trekken. De hoofdstad Tokio heeft te maken gehad met zware regenval, waarbij de Tozai-metrolijn is onderbroken vanwege overstromingen.

Voor meer dan 500.000 mensen in de gebieden Kagoshima, Miyazaki, Oita, Kumamoto en Yamaguchi is een alarm van niveau vijf afgegeven, de hoogste op de Japanse rampenschaal.

In totaal hebben ongeveer negen miljoen mensen de opdracht gekregen om delen van de Kyushu-, Shikoku- en Chugoku-regio's te evacueren na een alarm van niveau vier.

Nanmadol is door het US Joint Typhoon Warning Center (JTWC) gecategoriseerd als een supertyfoon, een term die wordt gebruikt voor stormen met aanhoudende windsnelheden van 240 km per uur of meer. Het is het equivalent van een orkaan van categorie vier of vijf.

Reddingswerkers bij een aardverschuiving op het zuidelijk Japanse eiland Kyushu.

Premier Fumio Kishida heeft een bezoek aan New York, waar hij een toespraak zal houden op de Algemene Vergadering van de VN, uitgesteld tot dinsdag om de impact van de storm te volgen.

Wetenschappers hebben dit jaar een zeer actief orkaanseizoen voorspeld, beïnvloed door een natuurlijk fenomeen dat bekend staat als La Niña.

Warmere zee-oppervlaktetemperaturen in de Atlantische Oceaan en het Caribisch gebied als gevolg van klimaatverandering kunnen ook een impact hebben.

Het Intergouvernementeel Panel voor Klimaatverandering (IPCC) heeft gezegd dat intense tropische cyclonen op wereldschaal waarschijnlijk zullen toenemen.



Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May