Begrafenis eert 'levenslange plichtsbesef' koningin Elizabeth II
19 Sep 2022, 08:30
foto
De kist wordt bij het altaar geplaatst bij de staatsbegrafenis van koningin Elizabeth II, gehouden in Westminster Abbey, Londen. (Foto's via AP)


De uitvaartdienst ter nagedachtenis aan de langst regerende monarch van Groot-Brittannië, koningin Elizabeth II, is begonnen in Westminster Abbey. Onder de gasten bevinden zich wereldleiders, waaronder de Amerikaanse president Biden en honderden andere buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders.

De kardinaal van Westminster, die de dienst leidt, sprak zijn dankbaarheid uit voor het "levenslange plichtsbesef" van de koningin.

Koning Charles III leidde een sombere processie achter de kist van zijn moeder van Westminster Hall naar de abdij.

Kardinaal David Hoyle, begon de dienst door te spreken over de "levenslange onbaatzuchtige dienstbaarheid" van de koningin. "Met dankbaarheid gedenken we haar onwankelbare inzet voor een hoge roeping gedurende zoveel jaren als koningin en hoofd van het Gemenebest. Met bewondering herinneren we ons haar levenslange plichtsbesef en toewijding aan haar volk," zei hij.

De dienst zal worden gevuld met traditionele kerkmuziek en voordrachten uit de Bijbel.

Tegen het einde zal de Last Post worden gespeeld voordat er een landelijke stilte van twee minuten zal zijn.

De kist van de koningin werd - in de eerste van drie processies gedurende de dag - door Parliament Square vervoerd, een afstand van ongeveer 250 meter.

De Prins van Wales en de Hertog van Sussex liepen zij aan zij achter hun vader, de koning. De koning liep naast zijn broers en zussen, de vier kinderen van de koningin.

De stoet van de abdij zag de State Gun Carriage de kist dragen, getrokken door 142 matrozen. Een erewacht stond op het plein, bestaande uit alle drie de militaire diensten.

Terwijl ze naar de abdij liepen, werden de koninklijken vergezeld door de Massed Pipes and Drums of Scottish and Irish Regiments, de Brigade of Gurkhas en de Royal Air Force en het luiden van de abdijklok.

De Amerikaanse president Joe Biden, de Franse president Emmanuel Macron en de Canadese premier Justin Trudeau behoren tot de wereldleiders die in de abdij zijn aangekomen, terwijl ook zes voormalige Britse premiers aanwezig zijn.

Op de staatsbegrafenis nemen zo'n 2.000 rouwenden afscheid van de koningin, onder wie 500 hoogwaardigheidsbekleders - met onder meer presidenten, premiers en buitenlandse royalty's.

Er zijn ook leden van veel Europese koninklijke families, waaronder België, Nederland, Spanje en Denemarken, evenals de keizer en keizerin van Japan.

Voormalige premiers Theresa May, Tony Blair, David Cameron, Gordon Brown, John Major en Boris Johnson bevinden zich in de historische abdij.

Ongeveer 200 mensen die werden erkend ter ere van de Koninginnedag ontvingen ook een uitnodiging.

Het evenement zal naar verwachting worden bekeken door miljoenen mensen in het hele land, en de meeste werkplekken zijn gesloten vanwege een feestdag. Er wordt ook verwacht dat het door miljoenen mensen over de hele wereld wordt bekeken, met de koningin als staatshoofd voor 14 rijken in het Gemenebest.

Voor degenen die niet zijn uitgenodigd, zijn er grote schermen opgesteld in steden in het hele land, terwijl sommige bioscopen, pubs en andere locaties ook het once-in-a-generation-evenement vertonen.

De kist van koningin Elizabeth II met de keizerlijke staatskroon op de top tijdens de staatsbegrafenis van de Britse monarch in Londen. (Foto via AP)

Het is de eerste staatsbegrafenis sinds die van Sir Winston Churchill in 1965.

Na de dienst wordt de kist in een wandelende processie getrokken van de Abbey naar Wellington Arch, in de Hyde Park Corner in Londen, naar de sombere tol van de Big Ben.

Tijdens de processie zullen er ook elke minuut saluutschoten worden afgevuurd vanuit Hyde Park en kunnen mensen persoonlijk toekijken vanaf aangewezen uitkijkpunten langs de route.

Eenmaal bij Wellington Arch, om ongeveer 13:00 uur, zal de kist worden overgebracht naar de nieuwe State Hearse voor zijn laatste reis naar Windsor Castle. Daar zal de kist van de koningin de Sint-Joriskapel binnengaan voor een inwijdingsdienst.

Bijgewoond door een kleinere groep van ongeveer 800 gasten, zal de inwijdingsdienst worden geleid door kardinaal van Windsor David Conner, met een zegen van de aartsbisschop van Canterbury.

Tijdens een besloten familiedienst later zal de koningin samen met haar overleden echtgenoot, de hertog van Edinburgh, worden begraven in de King George VI-herdenkingskapel, die zich in de St George's Chapel bevindt.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May