Orkaan Fiona schakelt energie uit op Puerto Rico
19 Sep 2022, 02:54
foto
Puerto Rico zit zonder stroom nu orkaan Fiona aan land is gekomen. (Getty Images)


De komst van orkaan Fiona heeft alle elektriciteit op het Amerikaanse eiland Puerto Rico uitgeschakeld. De beheerder van het elektriciteitsnet van het eiland, Luma Energy, zei dat het systeem geen stroom meer had toen de wind 140 km per uur bereikte.

Voorspellers waarschuwden voor maar liefst 0,6 m regen en catastrofale overstromingen voor het Amerikaanse grondgebied, toen de storm van categorie 1 aan land kwam.

President Joe Biden heeft de noodtoestand uitgeroepen voor het eiland, waardoor de autoriteiten hulp kunnen bieden bij rampen.

Volgens Luma Energy kan het enkele dagen duren om de stroomvoorziening van de 3,3 miljoen inwoners van het Caribische eiland te herstellen.

Sommige gezondheidscentra die op generatoren draaien, zijn ook getroffen. De gezondheidssecretaris zei dat de bemanningen bezig waren om generatoren zo snel mogelijk te repareren.

Havens zijn gesloten en vluchten vanaf de belangrijkste luchthaven van het eiland zijn geannuleerd.

"Deze regens zullen levensbedreigende en catastrofale plotselinge overstromingen veroorzaken", zei het National Hurricane Center.

De gouverneur van Puerto Rico zei dat openbare scholen en overheidsinstanties maandag gesloten zouden blijven. Pedro Pierluisi drong er bij de bewoners op aan zo snel mogelijk onderdak te zoeken.

Op het Franse eiland Guadeloupe kwam een ​​persoon om het leven toen zijn huis door zware overstromingen werd weggevaagd.

Orkaan Fiona heeft Puerto Rico getroffen, slechts vijf jaar nadat orkaan Maria - de ergste in de geschiedenis van het eiland - daar verwoesting veroorzaakte.

Drie weken na de ramp had slechts ongeveer 10% van de Puerto Ricanen elektriciteit. Het nationale elektriciteitsnet blijft nog steeds kwetsbaar, met storingen die dagelijks voorkomen.

Er worden ook stortregens en modderstromen voorspeld voor de Dominicaanse Republiek naarmate de orkaan naar het noordwesten vordert, waarbij de Turks- en Caicoseilanden waarschijnlijk ook worden getroffen.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May