Sterke aardbeving treft zuidoosten Taiwan
18 Sep 2022, 14:49
foto
Brandweerlieden werken op de plek waar een gebouw instortte na een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter, in Yuli, Hualien County, Taiwan. (Foto via Reuters)


Een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter heeft vandaag, zondag, het dunbevolkte zuidoostelijke deel van Taiwan getroffen, zei het weerbureau van het eiland. Treinwagons zijn ontspoord, een supermarkt is ingestort en kwamen honderden vast te zitten op bergwegen.

Het weerbureau zei dat het epicentrum zich in de provincie Taitung bevond. De beving volgt op een eerdere met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter zaterdagavond in hetzelfde gebied, waarbij geen slachtoffers vielen.

De U.S. Geological Survey heeft de beving van zondag gemeten met een kracht van 7,2 en op een diepte van 10 km.

De brandweer van Taiwan zei dat alle vier mensen werden gered uit een gebouw met een supermarkt dat instortte in Yuli, terwijl drie mensen wiens voertuig van een beschadigde brug viel, werden gered en naar het ziekenhuis werden gebracht.

De Taiwan Railways Administration zei dat zes wagons van de rails kwamen bij het station van Dongli in het oosten van Taiwan nadat een deel van de overkapping van het perron was ingestort, maar de brandweer zei dat er geen gewonden waren.

Meer dan 600 mensen zitten vast in de schilderachtige berggebieden van Chike en Liushishi door geblokkeerde wegen, hoewel er geen gewonden waren en reddingswerkers aan het werk waren om de wegen te heropenen, zei de afdeling.

Het U.S. Pacific Tsunami Warning Center waarschuwde Taiwan na de beving, maar hief het alarm later weer op. Het Japanse weerbureau heeft een tsunami-waarschuwing voor een deel van de prefectuur Okinawa opgeheven.

De beving was in heel Taiwan voelbaar, zei het weerbureau. Gebouwen schudden kort in de hoofdstad Taipei, en naschokken bleven het eiland schokken.

Wetenschapsparken in de zuidelijke steden Tainan en Kaohsiung, de thuisbasis van grote halfgeleiderfabrieken, zeiden dat er geen impact was op de operaties.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, 's werelds grootste contractchipmaker, zei dat er "voorlopig geen significante impact bekend is".

Taiwan ligt in de buurt van de kruising van twee tektonische platen en is gevoelig voor aardbevingen.

Bij een aardbeving in het zuiden van Taiwan in 2016 kwamen meer dan 100 mensen om het leven, terwijl in 1999 meer dan 2.000 mensen omkwamen bij een aardbeving met een kracht van 7.3.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May