Orkaandreiging nu Fiona afstevent op Puerto Rico
18 Sep 2022, 10:42
foto
Dit satellietbeeld van NOAA toont tropische storm Fiona in het Caribisch gebied op zaterdag 17 september 2022. Het stevent af op Puerto Rico waar een orkaanwacht geldt. (Foto NOAA via AP)


Puerto Ricanen zetten zich schrap voor hevige wind en extreme regen toen de tropische storm Fiona in kracht afnam te midden van de verwachting dat het zou uitgroeien tot een orkaan voordat het zondagmiddag de zuidkust van het Amerikaanse grondgebied zou treffen. Voorspellers zeiden dat "historische" regenniveaus naar verwachting aardverschuivingen en zware overstromingen zouden veroorzaken, met tot een halve meter regen voorspeld in geïsoleerde gebieden.

"Het is tijd om actie te ondernemen en bezorgd te zijn", zegt Nino Correa, de commissaris voor noodbeheer van Puerto Rico.

Fiona bevond zich zaterdag laat op 240 kilometer ten zuidoosten van Ponce, Puerto Rico. Het had een maximale aanhoudende wind van 95 km per uur en bewoog west-noordwest met een snelheid van 13 km per uur.

De storm zou steden en dorpen langs de zuidkust van Puerto Rico teisteren die nog steeds herstellen van een reeks sterke aardbevingen die de regio vanaf eind 2019 troffen, met verschillende scholen die nog steeds gesloten zijn en puin dat moet worden verwijderd.

Meer dan 100 mensen hadden zaterdagnacht over het hele eiland onderdak gezocht, de meesten in de zuidelijke kustplaats Guayanilla.

Met Fiona slechts twee dagen voor de verjaardag van orkaan Maria, een dodelijke storm van categorie 4 die op 20 september 2017 toesloeg, liepen de angstniveaus hoog op over het eiland. Mensen timmerden ramen dicht en sloegen voedsel en water in.

"Ik denk dat wij Puerto Ricanen die Maria hebben meegemaakt allemaal die posttraumatische stress hebben van: 'Wat gaat er gebeuren, hoe lang gaat het duren en met welke behoeften kunnen we worden geconfronteerd?'", zei Danny Hernández, die werkt in de hoofdstad van San Juan. Hij was van plan om de storm te doorstaan ​​met zijn ouders en familie in de westelijke stad Mayaguez.

Hij zei dat de sfeer in de supermarkt somber was omdat hij en anderen ervoor zorgden dat ze goed gevuld waren voordat de storm toesloeg. "Na Maria hebben we allemaal tot op zekere hoogte te maken gehad met schaarste", zei hij.

Veel Puerto Ricanen maakten zich ook zorgen over stroomuitval, waarbij Luma, het bedrijf dat de elektriciteitstransmissie en -distributie beheert, waarschuwde voor "wijdverbreide serviceonderbrekingen".

Het elektriciteitsnet van Puerto Rico werd verwoest door orkaan Maria en blijft broos, met de wederopbouw die pas onlangs is begonnen. Storingen zijn aan de orde van de dag en de afgelopen maanden hebben zich branden voorgedaan bij elektriciteitscentrales.

De gouverneur van Puerto Rico, Pedro Pierluisi, zei dat hij klaar was om indien nodig de noodtoestand af te kondigen en de Nationale Garde te activeren toen de zesde storm van het Atlantische orkaanseizoen naderde.

"Wat me het meest zorgen baart, is de regen", zei voorspeller Ernesto Morales van de National Weather Service in San Juan. Er werd voorspeld dat Fiona 13 tot 25 centimeter regen zou laten vallen over het oosten en zuiden van Puerto Rico, met maar liefst 51 centimeter op geïsoleerde plekken.

Er werd voorspeld dat het maandag langs de Dominicaanse Republiek zou vegen en vervolgens het noorden van Haïti en de Turks- en Caicoseilanden met de dreiging van zware regen. Het zou dinsdag het uiterste zuiden van de Bahama's kunnen bedreigen.

Er werd een orkaanwaarschuwing geplaatst voor de oostkust van de Dominicaanse Republiek van Cabo Caucedo tot Cabo Frances Viejo.

Fiona heeft eerder de oostelijke Caraïben gehavend en een man op het Franse grondgebied van Guadeloupe gedood toen overstromingen zijn huis wegspoelden, zeiden functionarissen. De storm beschadigde ook wegen, ontwortelde bomen en vernietigde minstens één brug.

In de oostelijke Stille Oceaan verdween de tropische storm Lester zaterdagmiddag na aanlanding ten zuiden van Acapulco aan de zuidwestkust van Mexico.

Tropische storm Madeline vormde zich verder in de Stille Oceaan, maar voorspellers verwachten dat het geen bedreiging zal vormen voor het land als het zich verder van Mexico verwijderde.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May