Uitvoering herstelplan blijft uitdagend voor regering
17 Sep 2022, 00:57
foto
President Chan Santokhi op bezoek bij de managing director van het IMF, Kristalina Georgieva. (Foto: CDS)


Het zal veel vastberadenheid en hard werken vergen om Suriname weer op de rails te krijgen. De regering wordt geconfronteerd met een zeer moeilijke economische en politieke situatie, zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). "We zijn ons terdege bewust van de last van hoge voedsel- en energieprijzen, voor de bevolking."

Het Fonds zegt dat het deze gevolgen van de oorlog in Oekraïne, in veel landen ziet. "En we hebben goede hoop dat we manieren zullen vinden om meer ondersteuning te bieden op een manier die consistent is met de doelen van het programma van de autoriteiten." Suriname wil aanpassing van zijn herstelplan dat was overeengekomen met het IMF. President Chan Santokhi heeft tijdens het bezoek van de Nederlandse premier Mark Rutte gevraagd om op de een of andere manier een goed woordje te doen bij het IMF-bestuur om de aanpassing erdoor heen te krijgen.

Het IMF wijst erop dat er verder werk nodig is voor aanpassing. Zo moet er een overeenkomst worden gesloten voor schuldsanering met de externe donoren, waaronder China, India en andere schuldeisers. Er zal dan worden voortgebouwd op de vooruitgang die is geboekt met de club van Parijs. Het Fonds benadrukt dat het blijft samenwerken met Suriname om dat programma weer op de rails te krijgen.

Eerder twitterde IMF-topvrouw Kristalina Georgieva op haar pagina: "In het licht van de hoge voedsel- en brandstofprijzen, heb ik onze flexibiliteit aangegeven om met Suriname samen te werken om het programma van het Fonds aan te passen om de Surinaamse bevolking te helpen."

President Chan Santokhi, die in New York is, heeft het IMF gevraagd om het akkoord dat het land heeft met het Fonds, te evalueren. Er zijn afspraken gemaakt om binnen enkele weken nader in contact te treden over het akkoord en hoe deze aan te passen aan de Surinaamse behoeften.

Het staatshoofd heeft vrijdag met de managing director Georgieva gesproken over wereldwijde problemen zoals klimaatsverandering, hoge export- en transportprijzen, en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Voor een klein land als Suriname dat zich al in een moeilijke financiële positie bevindt, kunnen de gerezen uitdagingen catastrofale gevolgen hebben. President Santokhi gaf aan dat de regering het Surinaamse volk welvaart heeft beloofd, maar dat de aanpak met deze veranderde realiteit, aangepast moet worden. "De druk op onze mensen is enorm. Het is nodig om ook het IMF-programma aan te passen naar deze nieuwe realiteit."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May