Oostenrijkse advocaat volgt Bachelet op als UNHCHR
11 Sep 2022, 06:46
foto
Volker Türk heeft een lange carrière binnen de VN.


De Oostenrijkse advocaat Volker Türk is aangesteld om de voormalige tweevoudig Chileense president Michelle Bachelet op te volgen als Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (VN). De benoeming van Türk door VN-secretaris-generaal Antonio Guterres betekende een diplomatieke nederlaag voor de Argentijnse regering, die in het geheim de kandidatuur van Federico Villegas Beltrán had gesteund in een poging om te profiteren van rivaliteit die voortvloeit uit het conflictueuze mondiale scenario, volgens berichten in de media in Buenos Aires.

Türk is de achtste Hoge Commissaris die het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten (OHCHR) leidt. Hij was ondersecretaris-generaal voor beleid in het uitvoerend bureau van de secretaris-generaal (EOSG) op het hoofdkwartier van de VN in New York, waar hij het wereldwijde beleidswerk coördineerde, met een focus op de follow-up van de Our Common Agenda rapportage en strategische coördinatie binnen het Directiebureau.

"Hij zorgde voor coherentie in de analyse die aan de secretaris-generaal werd verstrekt en zorgt voor systeembrede coördinatie, inclusief de oproep tot actie van de secretaris-generaal voor mensenrechten. Türk was voorzitter van het Comité van Afgevaardigden en hield toezicht op de secretariële ondersteuning van het Uitvoerend Comité en de Senior Management Group, en coördineerde ook nauw over zaken die verband hielden met de Raad van Bestuur", legde de VN uit.

"Voorheen was Türk adjunct-secretaris-generaal voor strategische coördinatie in het uitvoerend bureau van de secretaris-generaal. Voordat hij bij EOSG kwam, was hij assistent-hoge commissaris voor bescherming in het kantoor van de Hoge Commissaris voor de vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) in Genève (2015-2019), met bijzondere verantwoordelijkheden voor de ontwikkeling van het Global Compact on Refugees," staat verder in de verklaring.

"Türk bekleedde belangrijke posities in het UNHCR-hoofdkwartier, waaronder als directeur van de afdeling Internationale Bescherming (2009-2015), directeur van Organisatieontwikkeling en -beheer (2008-2009); en hoofd van de sectie, beschermingsbeleid en juridisch advies (2000-2004). Hij bekleedde ook verschillende functies bij UNHCR over de hele wereld, waaronder als vertegenwoordiger in Maleisië, respectievelijk assistent-chef van de missie in Kosovo en in Bosnië en Herzegovina; Regionale Beschermingscoördinator in de Democratische Republiek Congo; en in Koeweit," ging het verder.

"Türk heeft een doctoraat in internationaal recht van de Universiteit van Wenen en een Master of Laws van de Universiteit van Linz, Oostenrijk. Hij spreekt vloeiend Engels en Frans en heeft praktische kennis van het Spaans.”

Türk volgt Bachelet op, die van 1 september 2018 tot en met 31 augustus 2022 als Hoge Commissaris diende. Guterres sprak zijn dankbaarheid uit voor de "betrokkenheid en toegewijde dienst van Bachelet aan de Verenigde Naties". Tijdens haar ambtstermijn, waaronder de Covid-19-pandemie, concentreerde ze zich op het nieuw leven inblazen van sociale bescherming, het aanpassen aan virtueel werken en het uitbreiden van het toezicht op de mensenrechten.

Bachelet kreeg zware kritiek te verduren van Washington vanwege de misstanden tegen moslimminderheden in de Chinese provincie Xinjiang.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April