Duizenden eren laatste Sovjetleider Mikhail Gorbatsjov
Maar de man die toezicht hield op het uiteenvallen van de USSR kreeg geen staatsbegrafenis.
President Vladimir Putin, die het einde van de unie de "grootste geopolitieke catastrofe van de eeuw" noemde, was afwezig. De officiële verklaring van het Kremlin: geen ruimte in zijn schema.
Terwijl de mensen de zuilenhal van het House of Unions in Moskou binnenliepen, klonk er sombere muziek - een enorm zwart-witportret van Gorbatsjov hing op vanaf het balkon.
De voormalige president lag in een open kist, geflankeerd door een erewacht. Zijn dochter en andere familieleden zaten daar terwijl mensen bloemen legden. Al snel was er een zee van rode anjers.
Hier lagen ook de voorgangers van Gorbatsjov, Sovjetleiders als Vladimir Lenin, Joseph Stalin en Leonid Brezjnev.
Veel Russen geven Mikhail Gorbatsjov de schuld van het doorvoeren van hervormingen die economische chaos veroorzaakten en van het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Maar in de straten rond het House of Unions stonden lange rijen Moskovieten - jong en oud - in de rij om hun respect te betuigen.
"Gorbatsjov gaf ons hoop, hielp ons dromen van vrijheid", zegt Stanislav tegen de BBC. "Ik hoop dat onze samenleving geen afscheid neemt van de vrijheid."
"Dit is een afscheid van de persoon die zijn uiterste best heeft gedaan om het land te redden van autoritarisme, van achterlijkheid", zegt Olga, een gepensioneerde en oude fan van Gorbatsjov.
Veteraan-liberaal politicus Grigory Yavlinsky was een van hen en zei: "Deze mensen kwamen naar Gorbatsjov om te zeggen: 'Dank u, meneer Gorbatsjov. U hebt ons een kans gegeven, maar we hebben deze kans verspeeld."
Toen de kist van de voormalige leider naar de Novodevitsji-begraafplaats werd gedragen, leidde zijn goede vriend en Nobelprijswinnaar voor de vrede, Dmitry Muratov, de begrafenisstoet. De journalist hield een portret omhoog van de overleden Sovjetleider op de laatste reis van Gorbatsjov naar de begraafplaats.
Langs het pad naar het graf lag een assortiment kransen - van de familie van Gorbatsjov, zijn kameraden, overheidsdiensten en buitenlandse ambassades. Toen de kist in het graf werd neergelaten, speelde een militaire band het Russische volkslied en klonk een saluutschot ter ere van hem. Hij werd begraven naast zijn vrouw Raisa, die in 1999 overleed.

Een enorm zwart-witportret van Mikhail Gorbatsjov hing op vanaf het balkon van het House of Unions in Moskou, Rusland.
Buiten Rusland werd hij alom gerespecteerd. VN-secretaris-generaal António Guterres zei dat hij "de loop van de geschiedenis had veranderd" en de Amerikaanse president Joe Biden noemde hem een "zeldzame leider".
Onder degenen die zaterdag langs de kist kwamen, was de Hongaarse premier Viktor Orban, een nauwe bondgenoot van Putin. Er waren geen andere buitenlandse leiders bekend die aanwezig waren.
Een andere bondgenoot van Putin - zijn voorganger Dmitry Medvedev - kwam opdagen, later om het Westen uit te schelden omdat het probeerde Rusland op te breken.
Anderen waren de ambassadeurs van de VS, het VK en Duitsland.
Er waren zelfs zoveel Russen die hun respect wilden betuigen dat de ceremonie moest worden verlengd. Maar het feit dat dit geen staatsbegrafenis was, is een teken dat de huidige leiding van het Kremlin weinig interesse heeft om de erfenis van Gorbatsjov te eren.
Het was algemeen bekend dat Putin en Gorbatsjov een gespannen relatie hadden - hun laatste ontmoeting was naar verluidt in 2006.
Meest recentelijk zou Gorbatsjov ongelukkig zijn geweest met de Russische invasie in Oekraïne, hoewel hij in 2014 de annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim had gesteund.
Hij wordt in het Westen gezien als een architect van hervormingen die de voorwaarden schiep voor het einde van de Koude Oorlog in 1991 - een tijd van diepe spanningen tussen de Sovjet-Unie en westerse landen, waaronder de VS en Groot-Brittannië.
In 1990 ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede "voor de leidende rol die hij speelde in de radicale veranderingen in de Oost-Westverhoudingen". Maar in het nieuwe Rusland dat na 1991 opkwam, bevond hij zich aan de rand van de politiek en concentreerde hij zich op educatieve en humanitaire projecten.
Gorbatsjov deed in 1996 een noodlottige poging om terug te keren naar het politieke leven, maar behaalde slechts 0,5% van de stemmen bij de presidentsverkiezingen.
Vandaag
Gisteren
- AWJ en SURVAM bespreken knelpunten bij bedrijfsongevallenverzekering
- Natin klaar voor de toekomst met modern ICT-lokaal
- Rwanda en Suriname: verschil in leiderschap, diplomatie en ontwikkeling
- Samenwerking SAO en Staatsolie werpt vruchten af: lassers gecertificeerd
- Santokhi geeft vanavond 1000 kavels aan geregistreerden FAI-project
- Bezorger beroofd tijdens brommerpech
- Xi Jinping belooft intensievere samenwerking met Latijns-Amerika
- Man zwaargewond bij steekpartij, dader op de vlucht
- Ruim 400 afmeldingen stembureaupersoneel; spoedactie Biza
- VHP: De feiten achter de cijfers
- Kiezers kunnen vanaf vandaag oproepingskaart afhalen
- Onweersbuien in de middag
- OM eist vier jaar cel tegen religieus leider voor verkrachting
- Column: Samen verder
- Somohardjo: Ramsaran blijft thuis
- Senioren ontvangen RVI-certificaten: eerste uitbetaling via Hakrinbank
Eergisteren
- Paus Leo: 'Alles in het werk' stellen voor wereldvrede
- Decentralisatie en rationalisering overheid belangrijkste issues op VES-debat
- Staatsolie sluit megadeal van US$ 1,6 miljard voor GranMorgu
- Normen en waarden in de politiek
- Dodelijk verkeersongeval te Brownsweg
- Brand op vissersboot bij SDSM-steiger
- Goerdat over beschuldigingen: Politieke karaktermoord zonder bewijs
- Santokhi stelt werkgroep in: We kijken niet naar verkiezingsdatum
- Sapoen: 'Alles voor Suriname, niet voor verdeeldheid'
- Uruguayaanse oud president José Mujica overleden
- Het blijft nog even regenen
- Taxiën door de politiek: 77-jarige blijft werken zolang ze kan
- Bee: Er is veel bereikt, maar ook ruimte voor verbetering
- VES debat: Verdeelde meningen over nieuw IMF-programma