Santokhi: Caribische agrarische sector samen ontwikkelen
19 Aug, 22:34
foto
Het Agri Investment Forum and Expo II is vandaag geopend in de hoofdstad van Trinidad & Tobago.


De urgentie voor de herontwikkeling van de agrarische sector in de regio is groot. Dit zei president tevens Caricom-voorzitter Chan Santokhi bij de opening van het Agri Investment Forum and Expo II vrijdag in Port of Spain, Trinidad & Tobago. Hij riep de regio op om actie te ondernemen. Santokhi voerde aan dat er een innovatieve benadering nodig is. De kansen en mogelijkheden zijn groot en de uitzichten zijn hoopvol, zei de president.

Santokhi geeft aan dat de ontwikkeling van de regionale agrosector nu zal liggen aan de uit te voeren strategieën. “De regio kan alleen door collectief op te trekken voorbereid zijn.” Hij heeft geaccentueerd dat Suriname het juiste voorbeeld van bereidwilligheid toont, om samen te werken. Dit door vruchtbaar land beschikbaar te stellen voor investeerders, die in samenwerking met lokale bedrijven gebruik hiervan willen maken. De president is ook ingegaan op de beschikbaarstelling van 10 hectaren land voor een regionale campus, die moet dienen als innovatieve hub voor jongeren. “Dezelfde jongeren die de toekomst zullen bepalen van onze regio”.

Ook de toespraken van de regeringsleiders van Barbados, Guyana en Trinidad & Tobago waren gebaseerd op collectief ondernemen, meldt de Communicatiedienst Suriname. Het Guyanese staatshoofd, Irfaan Ali, heeft benadrukt dat het belang van de ontwikkeling van menselijke capaciteit en instituten als basis voor de beoogde groei van de agrarische sector binnen de regio, enorm belangrijk zijn. De premier van Trinidad & Tobago, Keith Rowley heeft Caricom-burgers opgeroepen om onderdeel te zijn van de oplossing.

De Caribische leiders zijn het met elkaar eens dat het van groot belang is nu grote stappen te zetten om als regio weerstand te kunnen bieden aan de verschillende crises. Zij benadrukken dat klimaatsverandering, oorlogen en pandemieën blijvende factoren zullen zijn in de stijgende wereldprijzen van voedsel. Het is noodzakelijk dat de regio zich inzet voor het opvoeren van de lokale productie. De Barbadiaanse premier, Mia Mottley, benadrukt het belang van het bevorderen van zelfredzaamheid en zelfvoorziening door te stellen: “Eat what you grow, grow what you eat.”
Advertenties

Wednesday 30 November
Tuesday 29 November
Monday 28 November