Ramdin: Excuses Nederland vertalen in concrete acties
16 Aug, 07:44
foto
Minister Albert Ramdin heeft de Nederlandse Tweede Kamer delegatie maandag ontvangen. Hij benadrukt dat effecten van het koloniale verleden dieper gaan dan men denkt. (Foto: CDS)


Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking vindt het goed dat de Nederlandse Kamerleden zich persoonlijk aan het oriënteren zijn over het koloniale verleden. “Het gaat om een discussie welke hier in Suriname gevoerd moet worden.” De vraag of het Nederlandse kabinet excuses moet aanbieden voor het Nederlandse slavernijverleden staat centraal bij het werkbezoek van een negen personen tellende delegatie van de Tweede Kamer. Ramdin hoopt dat wanneer er excuses zullen komen, deze niet alleen als formaliteit zullen dienen. Het moet vertaald worden in concrete acties.

De Nederlandse politici focussen zich nadrukkelijk op het slavernijverleden. Ramdin laat tegenover de Communicatiedienst Suriname optekenen dat het wel cruciaal is om aan te geven dat het koloniale verleden meer is dan alleen de slavernij. “Het is belangrijk dat Nederland dat weet, omdat de effecten waarover we praten in de Surinaamse samenleving zelfs van vóór de slavernij zijn. Er wordt weinig aandacht aan geschonken aan het segment van de inheemsen. Op een brute manier hebben er mensenrechtenschendingen plaatsgevonden. Gemeenschappen zijn totaal ontwricht. Hierover moet er ook breedvoerig gediscussieerd worden”, stelt de bewindsman.

Ramdin erkent dat het slavernijverleden een belangrijk deel van het koloniale verleden behelst. Het heeft gezorgd voor emotionele schade, trauma’s en generatielange gevolgen. “De slavernij is langdurig geweest. Alle principes van waardigheid en mensenrechten zijn geschonden. Hierover moet nog lang worden gesproken”, benadrukt de bewindsman. Hij geeft verder aan dat ook de contractarbeiders niet op de meest waardige manier zijn behandeld. “De situatie zoals toen die geëscaleerd is in Mariënburg, in het jaar 1902 is een voorbeeld daarvan”.

Er is polarisatie ontstaan in de samenleving door het handelen van de kolonisator. “Wanneer we praten over het koloniale verleden moeten we veel ruimer denken. De effecten zijn veel diepgaander dan men denkt”, accentueert Ramdin. Hij zegt dat er ook vóór de onafhankelijkheid issues zijn geweest. Deze waren op politiek-bestuurlijk niveau. Hij geeft aan dat het van belang is om deze vraagstukken ook in beschouwing te nemen.
Advertenties