SRD 46.9 miljoen tot nu toe gefraudeerd van Financiën
19 Jul 2022, 18:43
foto
In dozen en zakken werd de financiële administratie aangetroffen. Met onderliggende stukken die nog door de boekhouding verwerkt moesten worden. "Veel troebel water om uit te vissen", zegt minister Achaibersing.


Drie keren is er oneigenlijk geld overgemaakt naar rekeningen die niet voorkomen in het systeem van het ministerie van Financiën en Planning. Dit heeft minister Armand Achaibersing vandaag gezegd in De Nationale Assemblee. Het gaat om een totaalbedrag van SRD 46.909.602,42. Het gaat NIET om een fraudegeval via vervalste betaalopdrachten vanuit het systeem van Financiën. De betaalopdrachten zijn vervalst buiten het ministerie om. In hoeverre ambtenaren van Financiën zijn betrokken, zal het politioneel onderzoek moeten uitwijzen, zei de minister.

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is overgegaan tot afschrijving van de rekening van Financiën de bedragen SRD 14.042.700,45 op 25 april en SRD 26.922.896,97 op 14 juni. Op 27 juni was er een derde vervalste overmakingsbewijs ingediend bij de CBvS van SRD 20.230.000. Deze is aan het licht gekomen. Elke maand moet binnen het IMF-programma een bepaalde target worden behaald, de zogenaamde Primary Balance Target. Dit is het verschil tussen de operationele inkomsten en de operationele uitgaven. "In verband met het behalen van de target was voor de laatste week van juni met de Centrale Bank afgesproken dat er geen grote uitgaven meer gedaan zouden worden, afgezien van de salarissen en wat urgente zaken. Op een gegeven moment had de Centrale Bank een betalingsopdracht van SRD 20.230.000 ontvangen en stelde hier vragen over aan het ministerie. Immers, er zouden geen grote betalingen meer plaatsvinden. Na de vraag van de Centrale Bank is onderzoek gedaan en kwam gelijk naar voren dat deze betaalopdracht niet vanuit het ministerie was verstuurd", legde Achaibersing uit.

Toen zijn alle alarmbellen gaan rinkelen. Bij de CBvS is gelijk onderzocht of er eerder meerdere overmakingen waren gedaan de rekening van Koendjbiharie. Daarbij is gebleken dat er twee eerdere eerdergenoemde overmakingen waren van in totaal SRD 40.965.597,42. Gelijk na de ontdekking is door de procuratiehouders aangifte gedaan. Het strafrechtelijk onderzoek is onmiddellijk opgestart. Verder is gebleken dat er op 25 januari een overmaking heeft plaatsgevonden van SRD 5.944.005 naar de rekening van Mosa Rother, bode op het ministerie. "Voorzitter, ik sluit niet uit dat er nog meer gevallen zijn. Hoeveel precies en hoe ver deze terug gaan is nog in onderzoek. Mijn verwachting is helaas dat er nog meer gevallen aan het licht zullen komen. En wellicht voorzitter niet alleen van de personen die nu door de mand zijn gevallen", stelde de bewindsman.

Op 25 april, 14 juni en 27 juni is een bestaande overmakingsbrief gescand en de betaalgegevens vervolgens digitaal aangepast. De naam van de begunstigde en het rekeningnummer werden aangepast naar die Koendjbiharie en de brief werd uitgeprint. Vervolgens werd deze vervalste opdracht in een enveloppe gelegd tussen werkelijke betaalopdrachten. Deze brief werd bezorgd bij de CBvS. "Helaas is gebleken dat de procedures bij de Centrale Bank niet in staat zijn geweest de valse opdrachten van de goede te onderscheiden", zei Achaibersing.

Bij de zaak van 25 januari was de werkwijze iets anders. Daar is de betalingsopdracht eigenhandig opgesteld en uitgeprint en vervolgens zelf ondertekend. "Mij is gerapporteerd dat de handtekeningen op de zelf geprinte opdracht niet overeenkomen met de handtekeningen van de procuratiehouders. Helaas is deze betaalopdracht wel geaccepteerd en is er naar de rekening van M.R. een bedrag overgemaakt van SRD 5.944.005. Ik wil dus benadrukken voorzitter – dat het dus niet gaat om betaalopdrachten die vanuit het ministerie zijn uitgegaan naar de Centrale Bank. Het gaat om vervalste opdrachten die tussen echte opdrachten zijn geplaatst en aangeboden voor uitvoering aan de Centrale Bank. In feite om het heel simpel te verwoorden – Is er door personen een valse cheque uitgeschreven en ondertekend en aangeboden aan de bank, die het vervolgens heeft uitgevoerd".
 
"Ik wil niet het verwijt krijgen dat ik de schuld van deze affaire wil gaan geven aan mijn voorganger. Absoluut niet. Ik accepteer de verantwoordelijkheid van wat er is gebeurd. Maar het is ook belangrijk te weten waar we vandaan komen en wat er is gebeurd niet zonder reden is. Voorzitter, zoals bij velen bekend gingen betaalopdrachten in het verleden via een simpele email van de secretaresse van de minister naar de Centrale Bank en de SPSB. De meeste betalingen van reçu’s liepen toen via de SPSB. De overmaking werd uitgevoerd en pas achteraf werden dan de onderliggende stukken opgestuurd naar de Centrale Bank of de SPSB en naar de relevante afdelingen binnen het ministerie. Door de werkwijze die gevolgd werd, is er een enorme achterstand en chaos ontstaan in de administratie", voerde de minister aan. Hij illustreerde dit met de foto's te delen. Aan de werkwijze is een eind gebracht.

"Ik ga mij niet verschuilen achter het feit dat de administratie die was overgenomen in feite een complete puinhoop was. Alhoewel de fundamentele oorzaak van de fraude naar dit is te herleiden, ontslaat dit mij niet van mijn verantwoordelijkheid als minister. Ik als politieke hoogste persoon op het ministerie ben en blijf verantwoordelijk voor alle steken die men laat vallen op het ministerie. Maar men moet mij niet neerzetten als de dader, want dat is onacceptabel. Ik zal mij zo goed als mogelijk inzetten deze issue op korte termijn wordt opgelost en dat ook voorzorgsmaatregelen worden getroffen".
 
Advertenties

Wednesday 08 May
Tuesday 07 May
Monday 06 May