Twee dagen na moord Abe, Japan naar de stembus
10 Jul 2022, 10:36
foto
Kiezers bereiden zich voor om hun stem uit te brengen bij de verkiezingen voor het Hogerhuis in een stembureau in Tokio, Japan. (Beeld AFP)


Japanse kiezers brengen vandaag, zondag, hun stem uit bij een verkiezing voor het Hogerhuis, slechts twee dagen nadat voormalig premier Shinzo Abe werd vermoord terwijl hij op campagne was. De verkiezing, waarbij naar verwachting de regerende Liberaal-Democratische Partij (LDP) van Abe haar meerderheid zal vergroten, wordt overschaduwd door de moord.

Maar premier Fumio Kishida en andere politici hebben erop gestaan dat de schokmoord het democratische proces niet zou stoppen. "We mogen nooit toestaan ​​dat geweld de meningsuiting onderdrukt tijdens verkiezingen, die de basis vormen van de democratie", zei hij zaterdag, terwijl hij in het hele land campagne voerde.

Hij nam ook de tijd om zijn medeleven te betuigen in Abe's ouderlijk huis in Tokio, waar het lichaam van de voormalige premier zaterdagmiddag arriveerde vanuit een ziekenhuis in het westen van Japan.

De moord op vrijdagochtend bracht de natie in beroering en zorgde voor schokgolven over de hele wereld, wat leidde tot een uitstorting van sympathie, zelfs van landen waarmee de agressieve Abe soms moeilijke relaties had, zoals China en Zuid-Korea.

De man die van zijn moord wordt beschuldigd, de 41-jarige Tetsuya Yamagami, zit in hechtenis en heeft de onderzoekers verteld dat hij het op Abe had gemunt omdat hij dacht dat de politicus banden had met een niet nader genoemde organisatie. Lokale media hebben de organisatie beschreven als religieus en zeiden dat Yamagami's familie financiële problemen had gehad als gevolg van de donaties van zijn moeder aan de groep.

'Geen grotere spijt'

Abe voerde campagne in de westelijke regio van Nara voor een kandidaat van zijn regerende LDP toen Yamagami het vuur opende. De lokale politie daar gaf zaterdag toe "problemen" te hebben met het veiligheidsplan voor de spraakmakende persoon.

Met weinig gewelddadige misdaad en strenge wapenwetten kan de beveiliging bij Japanse campagne-evenementen worden versoepeld, hoewel in de nasleep van de moord op Abe de maatregelen werden aangescherpt voor de resterende optredens van Kishida.

De veiligheid op de stembureaus bleef zondag echter normaal, met de 79-jarige Takao Sueki die zei dat hij stemde met het oog op internationale instabiliteit, waaronder de Russische invasie in Oekraïne. "Als ik nu naar de wereld kijk, denk ik elke dag na over hoe Japan met de situatie zal omgaan", zei hij tegen AFP. "Dit is een democratisch land en ik veracht het gebruik van geweld om iemand te elimineren", voegde hij eraan toe toen hem werd gevraagd naar de moord op Abe. "Ik ben er sterk van overtuigd dat als mensen meningsverschillen hebben, ze deze met een dialoog moeten betwisten."

De politie heeft een "grondig onderzoek" beloofd naar wat het hoofd van de regionale politie van Nara "problemen met bewakings- en veiligheidsmaatregelen" voor Abe noemde. "Het valt niet te ontkennen dat er problemen waren met de bewakings- en veiligheidsmaatregelen voor voormalig premier Abe", zei Tomoaki Onizuka zaterdagavond tegen verslaggevers. "In al die jaren sinds ik politieagent werd in 1995... is er geen groter spijt, geen grotere spijt dan dit", voegde de betraande politiechef eraan toe.

Verkiezingswinst verwacht voor regerende LDP

De moord op de bekendste politicus van Japan heeft geleid tot internationale veroordeling, waarbij de Amerikaanse president Joe Biden opdracht heeft gegeven de vlaggen tot en met zondag halfstok te laten hangen en de Chinese president Xi Jinping zei dat hij "diep bedroefd" was.

Abe's kantoor vertelde AFP dat er maandagavond een wake zal worden gehouden, met een begrafenis voor alleen familie en goede vrienden op dinsdag. Lokale media zeiden dat beide naar verwachting zouden worden gehouden in de Zojoji-tempel in Tokio.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, die voor vergaderingen in Azië is, stopt maandag in Tokio om persoonlijk zijn medeleven te betuigen, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Abe was de telg van een politieke familie en werd de jongste naoorlogse premier van het land toen hij in 2006 op 52-jarige leeftijd voor het eerst aan de macht kwam.

Zijn agressieve, nationalistische opvattingen zaaiden verdeeldheid, vooral zijn wens om de pacifistische grondwet van het land te hervormen om het leger van het land te erkennen. Hij doorstond een reeks schandalen, waaronder beschuldigingen van vriendjespolitiek.

Maar hij werd door anderen geprezen om zijn economische strategie, genaamd "Abenomics", en zijn inspanningen om Japan stevig op het wereldtoneel te zetten, onder meer door nauwe banden aan te knopen met Bidens voorganger Donald Trump.

Kishida (64) werd ooit beschreven als een van de favoriete opvolgers van Abe en heeft samen met coalitiepartner Komeito een stevige meerderheid in het parlement.

De stemming van zondag zal naar verwachting die greep op de macht versterken, waardoor Kishida nog beter gepositioneerd is om een ​​"gouden drie jaar" in te gaan waarin hij niet te maken krijgt met verdere verkiezingen. Maar hij wordt geconfronteerd met aanzienlijke politieke tegenwind, waaronder stijgende prijzen en energietekorten, vooral na een hittegolf in de vroege zomer die tot een stroomstoring leidde.

De stembureaus sluiten om 20:00 uur lokale tijd, en de verwachte resultaten van Japanse media worden onmiddellijk daarna verwacht. De officiële uitslag wordt maandag verwacht.
Advertenties

Monday 29 April
Sunday 28 April
Saturday 27 April