Suriname belooft 10 ha voor hightech agribusiness campus
07 Jul 2022, 11:07
foto
Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken.


De Caribische Gemeenschap krijgt 10 hectare grond van Suriname om een door jongeren geleide moderne, hightech, klimaatneutrale campus te vestigen, waar agribusiness en creatieve industrie gestudeerd kunnen worden. Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J), gaf dit 5 juli door aan de Conferentie van Regeringsleiders van de Caribische Gemeenschap.

De campus moet volgens Mac Andrew dienen als incubator en een plek zijn waar jongeren kunnen experimenteren met nieuwe ideeën en methodieken. Het moet een plek zijn waar zij kunnen bijdragen aan de gehele waardeketen van agribusiness en creatieve industrie, zowel regionaal als subregionaal. De bedoelde campus zal volgens Mac Andrew de eerste tropische innovatiecampus zijn in een van de drie CO2-negatieve landen ter wereld. Aan het eind van zijn betoog heeft hij voorgesteld dat de Caricom-leiders nog dit jaar in Suriname een Jongerentop bijeenroepen om nader van gedachten te wisselen over Youth Development aangelegenheden.

President Chan Santokhi, had deze geste aangekondigd tijdens het Caricom Youth Forum, dat virtueel is gehouden op 26 juni dit jaar. Mac Andrew kwam aan het woord tijdens een interventie, nadat de Deken van het korps van de Caricom-Jeugdambassadeurs, Renee Atwell, verslag had gedaan over het Caricom Youth Forum.  

Mac Andrew sprak namens de president ook dank uit aan de Deken van het korps van de Caricom-jeugdambassadeurs voor het vertegenwoordigen van de jeugd van de regio. Suriname is het volledig eens met de aanbevelingen, die voortvloeien uit het Youth Forum, meldt de voorlichting van AW&J. De minister pleitte voor het beter faciliteren van de jeugd, waardoor ze in staat zullen zijn de Caribische Gemeenschap naar een betere toekomst te leiden.

Atwell vroeg aandacht voor de doelen van het Caricom Youth Development Action Plan (CYDAP). Zij wees op de nieuwe en terugkerende uitdagingen, die een impact hebben op het leven van de jongeren in de regio. De werkloosheid en misdaadcijfers zijn volgens haar in de loop der jaren geëscaleerd, vooral door de ongekende impact van de sociale gevolgen van Covid 19. Atwell stelde dat gebrek aan werkgelegenheid, beperkte bedrijfsinnovatie en creativiteit om de nationale economische veerkracht te vergroten in lidlanden van de Caricom, de economische empowerment van jongeren belemmert.

Atwell was ingenomen met het feit dat het Caricom Secretariaat de vorige maand het Caricom Youth Forum had bijeengeroepen om ideeën en perspectieven te delen over het verbeteren van het leefmilieu van jongeren in een post-Covid-19-wereld. Het forum werd online bijgewoond door ongeveer 150 jongeren. De aanbevelingen van de jongeren bij die gelegenheid, laten volgens Atwell zien dat coördinatie op regionaal niveau essentieel is om de weg vrij te maken voor een nieuwe en effectieve jeugdontwikkelingsagenda binnen de Caricom.
Advertenties