Argentinië: Architect IMF-deal neemt ontslag, regeringcrisis neemt toe
03 Jul, 12:43
foto
Martin Guzman, de minister van Economische Zaken van Argentinie is afgetreden. Hij heeft recent een deal met het IMF bereikt over de schulden van het land. (Foto: Reuters)


De Argentijnse minister van Economie Martin Guzman, de architect van een recente schuldenovereenkomst met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), is afgetreden. De aankondiging van Guzman op zaterdag kwam te midden van diepe splitsingen in de regerende coalitie over hoe om te gaan met de toenemende economische crisis in Argentinië.

De 39-jarige Guzman, minister sinds eind 2019 en een nauwe bondgenoot van president Alberto Fernandez, zei niet waarom hij aftrad. Maar in een brief van zeven pagina's die op Twitter werd gepost, suggereerde hij dat de interne strijd het minste aandeel had aan zijn reden om te vertrekken. Hij riep Fernandez op om de verdeeldheid te herstellen, zodat de "volgende minister" niet dezelfde moeilijkheden ondervindt als hij.

Guzman, die in botsing was gekomen met vicepresident Cristina Fernandez de Kirchner, een machtige voormalige president van twee termijnen, zei dat hij "vertrouwen had in mijn visie op het pad dat Argentinië zou moeten volgen".

De voormalige minister was de drijvende kracht achter het sluiten van een nieuwe deal van 44 miljard dollar met het IMF eerder dit jaar ter vervanging van een mislukt programma uit 2018.

Maar wetgevers die een bondgenootschap hadden met de vicepresident, die heeft opgeroepen tot meer uitgaven om de armoede te verminderen, stemden tegen de overeenkomst met het IMF en de deal passeerde het Congres alleen dankzij de steun van de centrumrechtse oppositie.

Guzman plaatste veelzeggend zijn ontslagbrief terwijl Fernandez de Kirchner een toespraak hield ter nagedachtenis aan de iconische voormalige Argentijnse president Juan Domingo Peron.

Zijn vertrek, dat komt aan het einde van een week van economische onrust, zorgt voor meer onzekerheid in Argentinië, de op twee na grootste economie van Latijns-Amerika. De Argentijnse peso heeft een historisch dieptepunt bereikt ten opzichte van de Amerikaanse dollar, terwijl de inflatie boven de 60 procent uitkomt en vrachtwagenchauffeurs protesteren tegen een tekort aan diesel. Het ontslag is ook een klap voor de verzwakkende machtsbasis van Fernandez.

"Het is de kroniek van een voorspelde dood", zegt Mariel Fornoni, directeur van het adviesbureau Management en Fit, eraan toevoegend dat Fernandez zwaar getroffen was door een pijnlijk verlies bij de tussentijdse verkiezingen van vorig jaar voor de regering.

"Nu heeft hij weer een stuk van zijn bord verloren, misschien wel het belangrijkste, en staat hij steeds meer alleen."

Guzman zei dat "er een politiek akkoord moet zijn binnen de regeringscoalitie" om zijn opvolger te kiezen.

Het kantoor van de president zei dat het nog niet wist wanneer een vervanger voor Guzman zou worden aangekondigd. Fernandez had leden van zijn kabinet en bondgenoten opgeroepen voor een spoedvergadering, zei een regeringsbron.

"De president betreurt het besluit ten zeerste, maar respecteert het. Hij analyseert zijn volgende beslissingen", zei een andere regeringsbron met kennis van zaken.

Twee functionarissen van het ministerie van Economische Zaken, die verzochten niet genoemd te worden, zeiden dat de positie van Guzman onhoudbaar was geworden, vooral zonder steun voor zijn economische agenda. "Hij kon niet verder zonder het gereedschap en met Cristina tegen hem", zei een van de twee mensen. "Als dingen niet meer mogelijk zijn, is het een daad van verantwoordelijkheid om te vertrekken."

Miguel Kiguel, voormalig minister van Financiën in Argentinië, vertelde het persbureau Reuters dat degene die het roer overneemt het moeilijk zal hebben, en merkte op dat de inflatie dit jaar 80 procent zou kunnen bereiken en dat er een kloof van bijna 100 procent is tussen de officiële en parallelle wisselkoersen.

"We weten niet wie er komt, maar dit wordt een heel hete aardappel", zei Kiguel. "Wie komt, gaat een heel ingewikkelde tijd tegemoet."
Advertenties

Wednesday 17 August
Tuesday 16 August
Monday 15 August