Japan zindert in ergste hittegolf sinds 1875
29 Jun, 18:32
foto
Een vrouw veegt haar gezicht af terwijl ze loopt in een straat in Tokio, Japan.(Foto: Reuters)


Japan is bloedheet tijdens de heetste dag tot nu toe van de ergste hittegolf sinds bijna 150 jaar. De zinderende hitte heeft officiële waarschuwingen ontlokt voor een dreigend stroomtekort en heeft geleid tot oproepen aan mensen om waar mogelijk energie te besparen. Maar de regering adviseert mensen nog steeds om airconditioning te gebruiken om een ​​zonnesteek te voorkomen, aangezien het aantal ziekenhuisopnames toeneemt met de hitte.

Weerfunctionarissen waarschuwen dat de hitte de komende dagen waarschijnlijk zal aanhouden. Hittegolven zijn frequenter, intenser en duren langer als gevolg van door de mens veroorzaakte klimaatverandering.

De wereld is al met ongeveer 1,1°C opgewarmd sinds het begin van het industriële tijdperk en de temperaturen zullen blijven stijgen, tenzij regeringen over de hele wereld de uitstoot drastisch verminderen.

Tokio heeft vandaag, woensdag, voor de vijfde dag op rij temperaturen boven de 35 graden genoteerd, wat de ergste gedocumenteerde periode van warm weer in juni markeert sinds het begin van de metingen in 1875.

Ondertussen zag de stad Isesaki, ten noordwesten van de hoofdstad, een record van 40,2C - de hoogste temperatuur ooit gemeten in juni voor Japan.

Juni wordt meestal beschouwd als het regenseizoen voor Japan, maar het Japan Meteorological Agency (JMA) heeft maandag een einde gemaakt aan het seizoen voor Tokio en de omliggende gebieden. De aankondiging - die 22 dagen eerder kwam dan normaal - markeert het vroegste einde van het regenseizoen sinds 1951.

Het aantal gevallen van zonnesteek is ook toegenomen te midden van de zinderende hitte, waarbij de hulpdiensten zeiden dat woensdag minstens 76 mensen naar het ziekenhuis waren gebracht.

Op dinsdag deden lokale functionarissen een oproep aan mensen om hun energieverbruik te verminderen te midden van waarschuwingen voor een stroomstoring. Maar het adviseerde om dit met mate te doen om het risico op een zonnesteek te verkleinen, vooral onder de ouderen in het land.
Advertenties

Wednesday 17 August
Tuesday 16 August
Monday 15 August