Ecuador: Militairen zullen schade aan democratie niet accepteren
22 Jun 2022, 09:31
foto
Demonstranten verzamelen zich op straat terwijl inheemse demonstranten uit heel Ecuador naar de hoofdstad Quito marcheren om president Guillermo Lasso aan te sporen in te stemmen met de eisen voor economische en sociale steun, in Quito, Ecuador. (Foto: Reuters)


De strijdkrachten van Ecuador hebben dinsdag gezegd dat ze niet zullen toestaan ​​dat aanhoudende protesten tegen het economische beleid van president Guillermo Lasso de democratie van het land schaden, aangezien inheemse demonstranten in Quito slaags raakten met veiligheidstroepen. Duizenden demonstranten hebben de afgelopen week in Quito gemarcheerd om een ​​lijst met concessies van Lasso te eisen.

De eisen omvatten een verlaging van de brandstofprijs, stopzetting van de uitbreiding van de olieproductie en mijnbouw, meer tijd voor boeren om schulden te betalen en budgetverhogingen voor gezondheidszorg. De regering heeft op de eisen gereageerd in een communicatie met inheemse leiders en wacht op een reactie. Het accepteerde ook bemiddelingsaanbiedingen van maatschappelijke organisaties, zei het.

Veiligheidstroepen en demonstranten zijn dinsdagmiddag slaags geraakt in de hoofdstad, waarbij enkele demonstranten met stokken gooiden. Veiligheidstroepen reageerden door traangas en niet-dodelijke projectielen af ​​te vuren.

Het kantoor van de procureur-generaal zei in een verklaring dat het hoofdkantoor was aangevallen, hoewel het niet specificeerde door wie.

De protesten braken voor het eerst in oktober vorig jaar uit nadat Lasso, een conservatieve voormalige bankier, de prijzen voor de meest gebruikte benzine en diesel tegen hogere tarieven had bevroren dan voordat hij aantrad. De situatie kalmeerde nadat de regering de besprekingen opende, maar inheemse leiders zeggen  dat er niet naar hun zorgen wordt geluisterd.

Politiecommandant Fausto Salinas vertelde journalisten dat veiligheidstroepen blikken diesel en benzine in beslag hadden genomen, evenals scherpe wapens van enkele demonstranten.
Tachtig mensen waren gearresteerd en meer dan 100 leden van de veiligheidstroepen raakten gewond, voegde hij eraan toe.

Lasso, die drugsbendes herhaaldelijk de schuld heeft gegeven van toenemend geweld, breidde maandag een uitzonderingsbesluit - dat werd gebruikt in tijden van verstoring van de openbare orde - uit naar zes provincies van de vorige drie.

Demonstranten in de grootste stad Guayaquil hebben Reuters verteld dat ze worden getroffen door hoge prijzen voor voedsel en andere basisartikelen.

De afgelopen week zijn zeker 55 demonstranten gewond geraakt.

Inwoners van de hoofdstad werden wakker en ontdekten dat sommige wegen waren afgesloten en dat delen van het openbaar vervoer waren afgesloten. Grote snelwegen naar Quito zijn geblokkeerd sinds de protesten een week geleden begonnen en de luchthaven van de stad zei dat sommige vluchten werden getroffen.

"De strijdkrachten zullen niet toestaan ​​dat de grondwettelijke orde wordt geschonden of dat er actie wordt ondernomen tegen de democratie en de wetten van de republiek", zei minister van Defensie Luis Lara, vergezeld van militaire commandanten, tegen journalisten.

"We dringen er bij de Ecuadoraanse bevolking op aan om nationale eenheid te bereiken", zei hij, eraan toevoegend dat drugshandelaren en de georganiseerde misdaad achter het geweld bij protesten zaten. Inheemse leiders gaven aan dat de opstand door armoede en ongelijkheid is ontketend.

"Niemand is tegen wie dan ook. Wij zijn tegen corruptie, het onrecht dat heeft geleid tot een verslechtering van de meerderheid van de Ecuadoraanse samenleving", zegt Leonidas Iza, leider van CONAIE, een inheemse groep.

Brandstofsubsidies kosten de overheid zo'n 2,8 miljard dollar per jaar. De protesten hebben de productie van ongeveer 189.000 vaten ruwe olie verhinderd, zei het ministerie van Energie in een verklaring. De door de staat gerunde Petroecuador heet zijn verklaring van overmacht uitgebreid tot particuliere exploitanten.
Advertenties