Colombia ontdekt twee historische scheepswrakken
07 Jun 2022, 21:07
foto
Artefacten gevonden in het wrak van het Spaanse galjoen San Jose, Cartagena, Colombia. (Foto's via Reuters)


Colombiaanse marinefunctionarissen die onderwatermonitoring uitvoeren van het lang gezonken San Jose-galjoen hebben twee andere historische scheepswrakken in de buurt ontdekt, zei president Ivan Duque maandag. Het San Jose-galjoen, waarvan historici dachten dat het een schat aan boord had die miljarden dollars waard zou zijn, zonk in 1708 in de buurt van de Caribische haven van Cartagena in Colombia.

Het mogelijke herstel ervan is het onderwerp geweest van tientallen jaren van rechtszaken.

Een op afstand bediend voertuig bereikte een diepte van 900 meter, zeiden Duque en marine-functionarissen in een videoverklaring, waardoor nieuwe video's van het wrak mogelijk werden.

Het voertuig ontdekte ook twee andere nabijgelegen wrakken - een koloniale boot en een schoener die vermoedelijk uit dezelfde periode stamden als de Colombiaanse onafhankelijkheidsoorlog van Spanje, zo'n 200 jaar geleden.

"We hebben nu twee andere ontdekkingen in hetzelfde gebied, die andere opties voor archeologisch onderzoek laten zien", zei marinecommandant admiraal Gabriel Perez. "Dus het werk is nog maar net begonnen."

De afbeeldingen bieden het beste beeld tot nu toe van de schat aan boord van de San Jose - inclusief goudstaven en munten, kanonnen gemaakt in Sevilla in 1655 en een intact Chinees servies.

Archeologen van de marine en de overheid zijn bezig om de oorsprong van de platen te achterhalen op basis van inscripties, aldus de functionarissen. "Het idee is om het terug te winnen en duurzame financieringsmechanismen te hebben voor toekomstige winningen", zei president Ivan Duque. "Op deze manier beschermen we de schat, het patrimonium van het San Jose-galjoen."
Advertenties

Sunday 28 April
Saturday 27 April
Friday 26 April