Orkaan Agatha: Mexico ruimt puin
31 May 2022, 16:18
foto
Palmbomen zwiepen in de wind terwijl orkaan Agatha inbeukt op de zuidkust van Mexico, in Puerto Escondido in de deelstaat Oaxaca. (Foto: Reuters)


De autoriteiten hebben de hele nacht gewerkt om snelwegen vrij te maken die waren geblokkeerd door modderstromen langs de zuidkust van Mexico toen de tropische storm Agatha over het land raasde en stortregens en harde wind met zich meebracht. Agatha kwam maandagmiddag als een orkaan van categorie 2 aan land en landde met windsnelheden van 169 kilometer per uur in de buurt van de badplaats Puerto Angel aan de Pacifische kust.

Maandagavond verzwakte Agatha tot een tropische storm en zal naar verwachting dinsdagavond verder verdwijnen, volgens het Amerikaanse National Hurricane Centre (NHC), dat waarschuwde voor levensbedreigende plotselinge overstromingen en modderstromen in de deelstaat Oaxaca. Regen zorgde ervoor dat modder en rotsen in twee snelwegen in Oaxaca terechtkwamen, waardoor de toegang tot ten minste één deel van de deelstaat werd geblokkeerd, zeiden de lokale autoriteiten. Het Mexicaanse ministerie van Transport was maandagavond laat bezig om de wegen vrij te maken.

Sommige steden in Oaxaca zaten zonder elektriciteit en een transformator ontplofte, zeiden de autoriteiten. Maandag vielen de telefoonlijnen uit, waardoor de autoriteiten via de radio moesten communiceren.

Agatha zal naar verwachting in totaal 25-41 centimeter regen op Oaxaca laten vallen, met zware stortbuien in de nabijgelegen deelstaten Chiapas, Veracruz, Tabasco en Oost-Guerrero, zei het NHC.
Advertenties