Champions League Finale 2022: Strijd tussen zwaargewichten
28 May, 14:45
foto
Gareth Bale scoorde een van de geweldige goals van het Europese voetbal de laatste keer dat Real Madrid tegenover Liverpool stond in de Champions League-finale 2018.


Liverpool zal voor de zevende keer proberen de meest prestigieuze prijs van het Europese clubvoetbal te winnen, wanneer ze het straks (16.00 uur) opnemen tegen Real Madrid in een verrukkelijke Champions League (CL)-finale in Parijs. Tot 60.000 Liverpool-fans - velen zonder kaartjes - worden verwacht in de Franse hoofdstad als Jurgen Klopp's Reds proberen een FA Cup, Carabao Cup en Champions League-treble te bemachtigen in hun 63e en laatste wedstrijd van 2021-22.

Real Madrid is echter recordhouder met 13 CL-bekers en hun Italiaanse baas Carlo Ancelotti wil de competitie voor de vierde keer winnen. Als Ancelotti's team wint, zal hij de eerste manager in de geschiedenis van het toernooi zijn met zoveel overwinningen. Hij heeft AC Milan (2002-03, 2006-07) en Real (2013-14) geleid naar de Europese glorie.

Liverpool spelen hun derde Champions League-finale in vijf seizoenen na de teleurstelling van het nipt verliezen van Manchester City in de Premier League-titelrace afgelopen weekend.

"We zijn allemaal in een goede bui. Als je gezond bent, zoals de jongens natuurlijk zijn, geeft het leven je keer op keer kansen en in dit geval is het de Champions League-finale", zei Reds-trainer Klopp. De Duitser voegde toe: "Drie finales in vijf jaar is uitzonderlijk, want deze competitie is echt moeilijk. Het is echt speciaal. We willen het echt proberen en we zullen zien."

Terwijl Liverpool op zoek is naar een bekertreble, probeert Real een competitie- en Europese dubbel te behalen nadat ze tot kampioen van Spanje zijn gekroond.

Door Real vorige maand naar de 35e titel in La Liga te loodsen, werd Ancelotti de eerste manager die de competitie won in alle vijf de grote Europese competities. "Twee geweldige teams zullen het tegen elkaar opnemen, en degene met meer moed en persoonlijkheid zal aan het einde winnen", zei voormalig Chelsea-baas Ancelotti.

De langverwachte finale brengt twee superzwaargewichten van het Europese voetbal samen. Terwijl Real Madrid ernaar streeft om voor de 14e keer te winnen, wat dan twee keer zoveel zou zijn als elke andere club, zou een overwinning van Liverpool hen op hetzelfde niveau brengen als AC Milan (7) op de tweede plaats op de lijst van algemene kampioenen.

De Senegalese-aanvaller Sadio Mané van Liverpool en Karim Benzema, de aanvaller van Real Madrid, zijn beide in de race om de felbegeerde Ballon d'Or van dit jaar te winnen, die wordt uitgereikt aan 's werelds beste speler.

De 34-jarige Benzema maakte dit seizoen 15 doelpunten in Europa, waaronder twee hattricks, en is de topscorer van de Champions League in 2021-22, terwijl Mané een belangrijke rol speelde bij de eerste overwinning van zijn land op de Africa Cup of Nations in februari.

Mané hielp Senegal ook om zich te kwalificeren voor het WK 2022, waarbij de 30-jarige dit seizoen twee nationale bekers won met Liverpool. In verband met een vertrek bij de Reds deze zomer, zei Mane dat hij na de finale een "speciaal" antwoord zal geven over zijn toekomst.

Mohamed Salah zei eerder deze maand dat Liverpool "een score moest vereffenen" met Real nadat het met 3-1 had verloren van de Spaanse reuzen in de finale van 2018 in Kiev.

Vier jaar geleden verliet de Egyptische ster in tranen het veld nadat hij zwaar was gevallen na een uitdaging van Sergio Ramos. "Ik wil tegen hen spelen en hopelijk ook van hen winnen", voegde Salah toe, die zijn contract, dat in juni 2023 afloopt, nog moet verlengen.

Het is de derde keer dat Liverpool en Real elkaar in de finale treffen. Evenals in 2018 ontmoetten de twee clubs elkaar in 1981 toen Liverpool 1-0 winnaar werd in Parijs. Zal de geschiedenis zich, eenenveertig jaar later, herhalen?
Advertenties

Tuesday 05 July
Monday 04 July
Sunday 03 July