Financiën: 4% stortingskosten US$ wordt afgeschaft
27 May, 00:56
foto


Per 30 mei zal de 4% stortingskosten die de banken voor cash US-dollars in rekening brengen, worden afgeschaft. Dit op instigatie van minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning. Donderdagavond is constructief overleg gevoerd tussen de Centrale Bank van Suriname, het ministerie van Financiën en Planning en de commerciële banken. Na een dringend beroep van de minister is door de gezamenlijke banken besloten de stortingskosten af te schaffen.

De samenleving wordt al enige tijd geconfronteerd met het fenomeen van de hoge stortingskosten. Dit leidt tot irritatie bij klanten en jaagt hen ook in de kosten. De oorzaak ligt in de beperking voor banken om contante valuta naar het buitenland te verschepen. Hierdoor raken de kluizen vol, hetgeen zorgt voor hogere kosten, meldt het ministerie in een persbericht. Het probleem van verscheping wordt op termijn opgelost. Het gaat hier dus om een tijdelijk probleem in de bankensector. In de visie van de minister moet de samenleving niet hiermee worden opgezadeld.

De van toepassing zijnde compliance regels bij contante stortingen zullen uiteraard nog steeds worden toegepast. Dit in het kader van National Risk Assesment en het anti-witwasbeleid. Gerelateerd hieraan is de kwestie van geld invoer en -uitvoer. Binnen twee weken zal op dit gebied het toezicht worden aangescherpt. Hierover zal nader overleg plaatsvinden met de bankensector alsmede andere belangrijke stakeholders, zegt het ministerie.

In De Nationale Assemblee werd gisteren deze kwestie ook aan de orde gesteld. Aangevoerd werd dat mensen door de hoge kosten hun vreemde valuta liever thuis houden met alle gevolgen van dien. Het beleid van de banken werd aan de kaak gesteld.

Advertenties

Tuesday 05 July
Monday 04 July
Sunday 03 July