Kanapé: Suriname moet voortouw nemen olie- en gasindustrie
17 May, 06:47
foto
Obed Kanapé, fractieleider van de ABOP.


Suriname zou in het Caribisch gebied het voortouw moeten nemen als het gaat om de olie-sector meent ABOP-fractieleider Obed Kanapé. Hij heeft echter gelezen dat Guyana Suriname komt helpen. Het Assembleelid wil hier het fijne van weten van president Chan Santokhi. Kanapé wil ook weten of er al een beeld is van hoeveel olie en gas voorkomen in de Surinaamse bodem. “Als de informatie klopt dan hebben we zelfs meer gas dan Guyana gevonden”. Hij is benieuwd naar de stappen die de regering onderneemt in deze sector, want Guyana zit niet stil.

Het Assembleelid deelde mee dat in de zoektocht van Europa naar gas, Nederland dit product zou kunnen afnemen. De minister van Natuurlijke Hulpbronnen van Guyana heeft vorige week gesteld dat het buurland een tweede gaspijplijn dichtbij de grens van Suriname en Guyana zal aanleggen. "Meneer de president, kunt u ons informeren waar wij staan als zij beginnen te pompen? En wat blijft er voor ons over als het gaat om gas?”, vroeg Kanapé. Hij legde de nadruk op partnerschap. "Wat zal Suriname doen om de trekkersrol te vervullen? En indien wij achterlopen, wat zullen wij doen om deze achterstanden in te lopen? Hoe kunnen wij driver zijn van zo een belangrijke industrie met onze olievondsten?

Er is een artikel dat huizen in Nederland binnen drie jaar verwarmd gaan worden met aardgas uit Suriname. "Ik vind het een geweldig initiatief. Hoe zullen wij dit waar maken? Wanneer we partneren en samenwerken met Guyana. Hoe zorgen wij ervoor dat het Surinaamse belang het belangrijkste is? De Europese Unie heeft bepaald dat er in 2035 geen auto’s meer gaan mogen rijden op brandstof. Wat zullen we doen in dit kader? Hoe spelen we hierop in? Wat zal de rol van Suriname zijn? En hoe ver is de regering in dit geval?”, wilde Kanapé weten.

De ABOP-fractieleider merkte op dat Guyana de local content heeft neergezet in zijn wetgeving. “Hoe zit het met onze local content wetgeving? Hoe zit het met de voorbereiding daarvan? En wanneer wij straks bij het punt zijn om uit te voeren. Hoe zullen wij dat gaan aanpakken? Hoe zullen wij ingaan op de ontwikkelingen die Suriname te wachten staan”, vroeg Kanapé aan de president.

Naast de vragen over olie en gas, stelde het Assembleelid ook vragen over het opzetten van een diepwaterhaven in Nickerie.“President we horen u al geruime tijd praten over DP World en DP World den man e move, maar we horen niets over de diepwaterhaven van Nickerie, terwijl Havenbeheer als parastataalbedrijf, onze driver is als het gaat om havens. Wat doen we in dit kader heer president? En wat is de reden dat we wel praten over DP World, maar niet over de efforts van Havenbeheer om een diepwaterhaven in Nickerie op te zetten? Wat zal de regering in dat kader doen?”.

Advertenties

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August