Turkije stelt eisen, niet tegen NAVO-verzoek Finland en Zweden
15 May, 18:50
foto
NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg en de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu. (Foto: Reuters)


De NAVO en de Verenigde Staten zeggen er vertrouwen in te hebben dat Turkije het lidmaatschap van Finland en Zweden in de westerse militaire alliantie niet zal belemmeren, ondanks dat Ankara zijn bedenkingen heeft geuit. Turkije stelde zondag eisen in de marge van een bijeenkomst van de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken in Berlijn. Het zei dat het wilde dat de twee Noordse landen de steun aan Koerdische militante groepen op hun grondgebied stopzetten en het verbod op de verkoop van sommige wapens aan Turkije opheffen.

Minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, zei dat zijn gesprekken met Zweedse en Finse collega's in Berlijn nuttig waren geweest. De twee landen hadden suggesties gedaan om te reageren op de zorgen van Ankara, die Turkije zou overwegen.
Cavusoglu voegde eraan toe dat hij het bewijs had geleverd dat "terroristen" op hun grondgebied aanwezig waren.

Hij noemde met name Zweden en zei dat de Koerdische militante groepering de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die door de VS en de Europese Unie als "terrorist" is verboden, dit weekend bijeenkomsten in Stockholm had gehouden. Desalniettemin, zei hij, verzette Turkije zich niet tegen het beleid van de alliantie om open te staan ​​voor alle Europese landen die zich willen aanmelden.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zei dat hij er vertrouwen in had "dat we de zorgen die Turkije heeft geuit op een manier kunnen aanpakken die het lidmaatschap niet vertraag."

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, weigerde in details te treden na gesprekken achter gesloten deuren over de kwestie in Berlijn, maar herhaalde het standpunt van Stoltenberg. "Ik heb er alle vertrouwen in dat we daarover overeenstemming zullen bereiken", zei Blinken tegen verslaggevers, eraan toevoegend dat de NAVO "een plaats voor dialoog" was.

Finland en Zweden
Finland en Zweden hebben zondag stevige stappen gezet om zich bij de NAVO aan te sluiten als reactie op de Russische invasie in Oekraïne, waarbij ze breken met een traditie van niet-gebondenheid en neutraliteit.

De Finse president Sauli Niinisto bevestigde dat zijn land een aanvraag zou indienen om lid te worden, terwijl de regerende sociaaldemocraten van Zweden een officiële beleidswijziging aankondigden die de weg vrij zou maken voor hun land om binnen enkele dagen te solliciteren.

"Vandaag heeft de Zweedse Sociaal-Democratische Partij een historisch besluit genomen om ja te zeggen om lid te worden van de NAVO-defensiealliantie", twitterde de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Ann Linde. "“De Russische invasie in Oekraïne heeft de veiligheidssituatie voor Zweden en Europa als geheel verslechterd."

Elk besluit over de uitbreiding van de NAVO vereist de goedkeuring van alle 30 bondgenoten en hun parlementen.

Ankara, al 70 jaar lid van de NAVO, staat onder enorme druk om toe te geven aan de toetreding van Finland en Zweden, wat het bondgenootschap in de Oostzee enorm zou versterken. Als de bezwaren van Turkije worden weggenomen, kan de goedkeuring binnen enkele weken plaatsvinden, hoewel de ratificatie door de geallieerde parlementen tot een jaar kan duren, aldus diplomaten en functionarissen.

Moskou heeft op het vooruitzicht van toetreding van de Noordse staten tot de NAVO gereageerd door te dreigen met vergelding, waaronder niet nader gespecificeerde "militair-technische maatregelen".

De Finse Niinisto, die zaterdag met de Russische president Vladimir Putin sprak, zei dat hun gesprek afgemeten was en geen bedreigingen bevatte.

"Putin bevestigde dat hij denkt dat het een vergissing is. We bedreigen je niet. Al met al was de discussie heel, kan ik zeggen, kalm en koel", zei Niinisto in een interview met CNN.
Advertenties

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August