DA'91: Persvrijheid onder ernstige druk
06 May, 02:42
foto


De rangschikking van Suriname op de persvrijheidsindex laat er geen geheim over bestaan. De persvrijheid en daarmee ook de vrijheid van meningsuiting, is onder ontzettende druk in ons land. Nimmer tevoren, behalve tijdens het militair regime onder leiding van Desi Bouterse, heeft Suriname zo een slecht imago qua persvrijheid gepresenteerd op het internationaal podium.

DA’91 spreekt haar ernstige bezorgdheid hierover uit en roept de regering op meer dan een lippendienst te bewijzen aan het versterken van de persvrijheid in ons land. Aanslagen op de persvrijheid, en het niet actief corrigeren van pogingen tot intimidatie van de pers en journalisten door de hoogste regeringsautoriteiten, is een ernstige aanslag op de democratie en de rechtsstaat. Het is een bevestiging van de afwezigheid van goed bestuur.

Het incident met de journalist Jason Pinas, maar ook het insluiten van burgers met inzet van de draconische muilkorfwetgeving evenals de recente insluiting van de directeur van Action Nieuws, Mones Nazarali zijn handelingen die een regering karakteriseren als media-onvriendelijk en dictatoriaal. Voorts wekt het de indruk dat de hoge bestuurders niet opgewassen zijn tegen de beoordeling en veroordeling van hun handelen en dus niet geschikt zijn voor hun functies. Er is sprake van zeer zwak leiderschap. Vrijheidsberoving van wie dan ook vóór een gerechtelijke uitspraak is nergens voor nodig, wanneer aanwijzingen voor intentie tot vlucht, afwezig zijn.

Suriname moet een baken van vrijheid, gerechtigheid en vooruitgang zijn voor de wereld, maar vooral ook voor onze eigen burgers. Om dat te bereiken hebben wij leiders nodig die uitstijgen boven de pietluttigheid, democratie en rechtsstaat begrijpen en uitdragen en de vrijheid van meningsuiting heilig houden. Daarbij moet het eigen falen niet goed gepraat worden met verwijzing naar de schendingen gepleegd door vorige regeringen. Deze regering heeft het mandaat verkregen op de afspraak met de samenleving dat zij het beter zou doen! Wij roepen de regering Santokhi op met onmiddellijke ingang hier inhoud aan te geven door o.a. afschaffing van de draconische muilkorf wetgeving. Indien hen dat niet mogelijk is, dan roepen wij onze samenleving op vast te stellen dat Suriname Beter Verdient!

Advertenties

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August