Guyana: $106 miljoen voor eerste lading Unity Gold olie
26 Apr 2022, 10:40
foto
Het logo van Exxon Mobil Corporation op een monitor van de New York Stock Exchange in New York. (Foto: Reuters)


Guyana heeft zijn eerste aandeel ruwe olie van de nieuwste offshore-productiefaciliteit van het land verkocht aan Exxon Mobil voor ongeveer $ 106 miljoen, aldus de regering. Het land is van plan om op korte termijn de opbrengst van olie te gebruiken voor de bouw van wegen, bruggen, huizen, gasgestookte elektriciteitscentrales en zonne-energieprojecten.

Het tweede platform zal in het derde kwartaal zijn volledige capaciteit van 220.000 vaten per dag (bpd) bereiken. De lading van 1 miljoen vaten van de nieuwe ruwe olie -Unity Gold- werd verkocht via een concurrerend biedproces dat Exxon won met een bod van $ 106 per vat, volgens het Guyaanse ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen.

"Het bod van ExxonMobil was het beste op het prijsverschil voor de ruwe olie en deze lading zal geen marketingkosten met zich meebrengen door de koper", zei de regering in haar aankondiging.

De olie zal worden verscheept op de onder de vlag van de Bahama's varende Suezmax-tanker Dimitrios, die op 18 april in de Guyanese wateren aankwam. Volgens de trackinggegevens van het Refinitiv Eikon is de olie niet vertrokken uit de drijvende productie-, opslag- en losfaciliteit (FPSO) van Liza Unity.

Exxon, dat het productieve Liza offshore-project exploiteert, zei vorige maand dat het en partners CNOOC en Hess Corp  van plan zijn om tegen 2027 tot 1,2 miljoen bpd olie en gas voor de kust van Guyana te produceren.

De ruwe lading van Unity Gold zal als vierde worden geëxporteerd vanaf de Liza Unity FPSO, die in oktober in de Guyanese wateren aankwam en in februari met de productie begon. De zending is het aandeel van de overheid in de productie.

De eerste FPSO, de Liza Destiny, produceert ongeveer 120.000 bpd van een medium tot lichtzoete ruwe kwaliteit genaamd Liza. De Unity Gold-olie is lichter en bevat minder zwavel, volgens een door het ministerie gepubliceerde test.

De regering, die een eerdere overeenkomst had met een eenheid van Saudi Aramco voor het op de markt brengen van haar aandeel ruwe olie, zei dat ze zal werken om ervoor te zorgen dat het land de beste prijs krijgt voor de export, zowel voor Liza als voor Unity Gold-olie.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April