Rijstboeren verhit over keldering opkoopprijs
30 Mar 2022, 16:49
foto
Boze boeren hadden de Henar brug vanmorgen gebarricadeerd uit onvrede over de daling van de opkoopprijs van padie.


De Nickeriaanse rijstboeren zijn verhit en eisen dat president Chan Santokhi naar Nickerie komt. De reden voor de woede van de rijstboeren is dat de opkoopprijs van padie van SRD 470 is gekelderd naar SRD 400. Sommige opkopers geven zelfs minder dan SRD 400 per baal natte padie van 79 kg. Uit onvrede hadden de boeren de Henar-brug gebarricadeerd, waardoor er een enorme file ontstond aan beide kanten van de brug. De politie moest er aan te pas komen om de mensenbarricade op te breken.

De boeren vinden dat ze met de lage opkoopprijs helemaal niet uit hun kosten komen. Hun Guyanese collega's krijgen 3.700 Guyanese dollars (SRD 365) voor A-kwaliteit. Ook in Guyana zijn de boeren ontevreden met de opkoopprijs. Sommige boeren eisen 5.000 Guyanese dollars (SRD 493) voor een baal natte padie van 79 kg.

Een van de ontevreden boeren zegt dat de regering onlangs een overeenkomst heeft gesloten met een bedrijf (Petro Orchid...red) om kunstmest te importeren. "Helaas is de overheid laat hiermee omdat de boeren nu bezig zijn met de oogst." Als de kunstmest op tijd aankomt, kunnen de boeren het nog kopen voor het volgend seizoen. Voor het afgelopen seizoen, de voorjaarsoogst,  hebben zij kunstmest gekocht tussen SRD 1.200 – SRD 1.400 per zak. De boeren zeggen dat ze geld hebben geleend bij de banken en zij per zak kunstmest SRD 100 moeten betalen aan rente. Zij vragen zich af hoe zij de banken zullen aflossen als de padieprijs lager is dan het vorig seizoen.

In het vorig seizoen was de opkoopprijs tussen SRD 475 – SRD 500 per baal. Volgens de boeren is de koers niet gekelderd, maar is juist alles de lucht ingegaan en moeten zij steeds inleveren. "De pelmolenaars maken de miljoenen winsten, kijk maar, allemaal breiden hun bedrijf uit terwijl wij boeren niet eens kunnen uitkomen met wat we planten."

De oproep van de boeren aan de vijf parlementariërs van het district, heeft gehoor gevonden bij Nisha Jhakry (VHP) en Ebu Jones (NDP), die de boeren zijn gaan ondersteunen. De barricade bij de Henar brug duurde zo' anderhalf tot twee uur voordat het de politie lukte de boeren te verwijderen.
Advertenties