Seedorf: Benoeming Kensen als korpschef nietig
23 Mar 2022, 05:50
foto
Politiecommissaris Henry Seedorf


Politiecommissaris Henry Seedorf stelt op basis van de Personeelswet en het Politiehandvest dat de benoeming van Ruben Kensen tot waarnemend korpschef onjuist is. Seedorf nam tot 14 februari waar als korpschef. Kensen is ook hiërarchisch lager dan hem gepositioneerd op de ranglijst. De commissaris heeft president Chan Santokhi, minister Kenneth Amoksi en het bestuur van de Surinaamse Politie Bond (SPB) een brief geschreven over de rechtspositie, discipline en rangorde binnen het korps.

Seedorf voert aan dat door de benoeming van Kensen een situatie wordt gecreëerd dat een mindere het commando voert over diens superieur. De benoemingsresolutie is volgens deze functionaris nietig. Alle rechtshandelingen die nu door een onbevoegde in de kwaliteit van korpschef worden verricht, zijn dan ook nietig met alle negatieve gevolgen voor het korps.

Over de plaatsbepaling op de ranglijst per resolutie van drie andere functionarissen, kan worden opgemerkt dat dit besluit ook nietig is, aangezien er geen wettelijke grondslag bestaat voor deze beslissing, meent Seedorf. Het gaat om Stanley Changoer als plaatsvervangend korpschef, Bryan Isaacs en Rishi Akkal die benoemd zijn tot commissaris en lid zijn van het interim-managementteam. Dit team is belast met de reorganisatie van het politieapparaat. Seedorf vindt dat zijn rechtspositie als oudste aanwezige officier binnen het korps op onrechtmatige manier in gedrang is gebracht. Hij wil dat de illegale status terstond wordt beëindigd zodat de discipline en rangorde binnen de organisatie kan worden hersteld.

Seedorf heeft in een schrijven aan het bestuur van de SPB gevraagd een spoed algemene ledenvergadering te beleggen om deze kwestie te bespreken. Voorzitter Poetini Atompai om een reactie gevraagd, bevestigt tegenover Starnieuws de brieven te hebben ontvangen van commissaris. De bondsvoorzitter merkt op dat hij ook hiervoor heeft gewaarschuwd. Volgens hem heeft de president de minister duidelijke instructies gegeven hoe te handelen, maar deze zijn niet nageleefd.

Atompai voert aan dat Seedorf gelijk heeft. De minister heeft volgens Atompai op zijn eigen wijze gehandeld, waardoor nu onnodige 'dyugudyugu' is ontstaan. De minister heeft niet correct gehandeld. "De fouten moeten worden gecorrigeerd", stelt Atompai.
Advertenties

Friday 03 May
Thursday 02 May
Wednesday 01 May