Abiamofo:Te Botopasi komt een solarplant
21 Mar 2022, 16:48
foto
Minister David Abiamofo (2e links achter) en het traditionele gezag van Botopasi te Boven Suriname. Hij heeft een werkbezoek aan dit dorp en Guyaba gebracht. (Foto's: NH)


Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen heeft toestemming gekregen van het traditionele gezag van Botopasi om een hybride zonne- en energieproject in het dorp op te zetten. Er is vrijdag een krutu belegd. Er zal terrein worden uitgegeven dat in beheer zal zijn van het ministerie voor de bouw van de solarplant. Ook is het uitvoeringsbedrijf, Power China, aan de lokale gemeenschap geïntroduceerd.

De bewindsman zegt dat de op te zetten zonne-energiecentrale, met een enorme capaciteit, ook de omliggende dorpen van energie zal voorzien. Deze zijn: Futunakaba, Dan, Kambaloea, Manloi, Massiakreek, Dawme, Heikununu, Toemaipa, Padalafanti, Semoisi, Gran Slee, Bofo Koele, Godo, Kampoe en Soolang, meldt NH.

Met de uitvoering van het hybride zonnepanelen-project wordt invulling gegeven aan doel 7 van de Millenium Development Goals, namelijk: ‘Duurzame energievoorziening voor elke Surinamer’. Het ministerie heeft het voornemen, om in totaal 100 dorpen in het binnenland te voorzien van duurzame, schone energie. Het streven is, om de projecten in het jaar 2024 volledig te hebben afgerond.

Dit werkbezoek had een tweeledig karakter. Tijdens deze missie is ook het nabijgelegen dorp Guyaba, bezocht. Dit, ter inspectie van de powerplant op mogelijke schade, vanwege wateroverlast en het bespreken van veilige stroomtoevoer naar het dorp. Als voorloper op de missie, is op 12 maart een driedaags bezoek aan Guyaba afgelegd, bestaande uit het technisch personeel van NH, de EBS en het bedrijf Power China; de bouwers van de plant.

De batterijen en ander equipment uit de controlekamer van de solarplant, zijn veiliggesteld. NH heeft 200 zandzakken per boot getransporteerd naar Guyaba. De medewerkers hebben samen met dorpelingen de zandzakken geplaatst rondom de controlekamer om ergere waterschade te voorkomen.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April