Suriname heeft voornamelijk met omicron-variant te maken
21 Feb 2022, 00:00
foto
Uit statistieken blijkt dat in Suriname nog overwegend de omicron variant (paars) aanwezig is. Daarvoor (rood) was de Deltavariant dominant. De samples zijn voor analyse gestuurd naar Nederland.


De deltavariant van Covid-19 is verdwenen uit Suriname. Dit blijkt op basis van analyses van samples die naar Nederland gestuurd zijn. Nu heeft het land te maken met omicron die erg besmettelijk is, maar over het algemeen mild verloopt. De statistieken zijn gepresenteerd door Soenita Nannan Panday-Gopisingh, voorzitter van Stuurgroep Covidcommunicatie, en verder toegelicht door minister Amar Ramadhin tijdens een persconferentie zondag. De avondklok is opgeheven, maar grote evenementen en feesten zijn nog steeds verboden.

Suriname bevindt zich in de vijfde golf, waar er veel besmettingen waren in een korte tijd. De besmettingen zijn nu veel minder. De piek is reeds bereikt en de golf gaat verder omlaag. Uit cijfers blijkt dat omicron het gevaarlijkst is voor mensen boven 65 jaar. 78% van de mensen die overleden is door omicron is 65 jaar en ouder. De groep mensen zal extra beschermd worden. Dit zal ertoe moeten leiden dat levens worden bespaard.

Tot nu toe is ongeveer 50% van de bevolking gevaccineerd. Een deel van de mensen dat besmet is geraakt, heeft ook een vorm van immuniteit opgebouwd. Ramadhin merkt op dat de focus nog steeds ligt bij het vaccineren. Hij benadrukte dat vaccineren de beste bescherming biedt. Er zijn voldoende vaccins aanwezig. Ook zijn er genoeg testen. Mensen die ziekteverschijnselen vertonen, dienen zich te testen en contact op te nemen met hun huisarts. De ontwikkelingen worden gemonitord en indien het noodzakelijk is, zullen de covid-maatregelen worden aangepast. Vanaf vandaag wordt het onderwijsproces genormaliseerd. Kinderen zullen nu elke dag naar school gaan, behalve waar de klassen nog te groot zijn. 

Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April