Canada: Politie ontruimt Ambassador Bridge op 6e dag van blokkade
14 Feb 2022, 04:46
foto
Politieagenten rijden op 13 februari 2022 over een weg die leidt naar de Ambassador Bridge in Windsor, Ontario, Canada. (Foto: Reuters)


De Canadese politie heeft demonstranten en voertuigen ontruimd die een vitale handelsroute aan de grens met de Verenigde Staten hadden geblokkeerd. Ze heeft ook enkele arrestaties verricht, maar de brug was zondag nog niet open voor verkeer.

De agenten kwamen binnen na een gespannen impasse tussen de Canadese politie en demonstranten sinds vrijdag, toen een gerechtelijk bevel en dreigementen met arrestatie er niet in slaagden een einde te maken aan de blokkade van de Ambassador Bridge in Windsor, Ontario, die zondag zijn zesde dag inging.

"De handhavingsacties gaan door in het demonstratiegebied en er worden arrestaties verricht. Voertuigen worden gesleept. Blijf het gebied alstublieft vermijden", zei de politie van Windsor zondag vroeg in een Twitter-bericht, zonder te zeggen hoeveel er waren gearresteerd. De politie verhoogde zondag haar aanwezigheid met meer dan 50 voertuigen, waaronder cruisers, bussen en een gepantserde auto, terwijl het aantal demonstranten daalde van ongeveer 100 op zaterdag tot ongeveer 45. De politie van Windsor tweette: "Er zal nultolerantie zijn voor illegale activiteiten".

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Canadese premier Justin Trudeau gevraagd om federale bevoegdheden te gebruiken om de blokkade van de brug, de drukste landgrensovergang van Noord-Amerika, te beëindigen. Sinds maandag hebben demonstranten in vrachtwagens, auto's en bestelwagens het verkeer in beide richtingen geblokkeerd, waardoor de toeleveringsketen voor de autofabrikanten van Detroit wordt verstikt.

De politie kwam zaterdag vroeg binnen en duwde de demonstranten terug van de voet van de brug, maar 's middags stroomden meer mensen het gebied binnen en de operatie leek tot stilstand te zijn gekomen.

"Ik heb nog steeds goede hoop dat de politie kan proberen deze mensen op een redelijke manier te bereiken en ze te laten begrijpen dat het tijd is om verder te gaan", zei burgemeester Drew Dilkens van Windsor tegen CBC News. "We kunnen het ons als land niet langer veroorloven om het gesloten te houden."

Er gaat ongeveer US$ 360 miljoen per dag over de brug in tweerichtingsladingen - 25% van de waarde van alle goederenhandel tussen de VS en Canada.

Protesten in vier provincies
De protesten van het "Vrijheidskonvooi", begonnen in de nationale hoofdstad Ottawa door Canadese vrachtwagenchauffeurs die zich verzetten tegen een vaccinatie- of quarantainemandaat voor grensoverschrijdende chauffeurs. De acties gingen zondag hun 7e dag in. Maar het is nu veranderd in een verzamelpunt tegen bredere Covid-19-drempels, koolstofbelasting en andere problemen, met mensen die meedoen in auto's, pick-up trucks en landbouwvoertuigen.

In verschillende steden in Canada braken zaterdag protesten uit, met zo'n 4.000 mensen in het centrum van Ottawa. De financiële hoofdstad Toronto had zo'n 1.000 demonstranten, hoewel de politie de belangrijkste toegangswegen tot het centrale zakendistrict had afgesloten.

In het westen versperden honderden demonstranten kruispunten langs de Pacific Highway met voertuigen die naar de grensovergang tussen Canada en de VS in South Surrey, British Columbia, leidden. Verschillende kampeerden bij de grensovergang en zwoeren om "zo lang als nodig" te blijven totdat alle Covid-19-beperkingen zijn opgeheven.

Door de bilaterale handel in een wurggreep te houden, hebben de protesten zich verspreid naar drie grenspunten, waaronder in Alberta en Manitoba.

De Canadese politie heeft gezegd dat de protesten gedeeltelijk zijn gefinancierd door Amerikaanse supporters. Ontario heeft donderdag fondsen bevroren die via een Amerikaans platform GiveSendGo waren geschonken.

Ford Motor Co, de op een na grootste Amerikaanse autofabrikant, General Motors Co en Toyota Motor Corp hebben allemaal productieverlagingen aangekondigd. Bedrijven hebben ladingen omgeleid om verliezen tijdens de productievermindering te beperken.

Het geschatte verlies tot nu toe door de blokkades voor de auto-industrie alleen al zou kunnen oplopen tot US$ 850 miljoen, gebaseerd op de gegevens van IHS Markit, wat de dagelijkse stroom in voertuigen en onderdelen voor 2021 op US$ 141,1 miljoen per dag brengt.

"Dit is de drukste grensovergang, dus het is niet alleen automotive", zegt burgemeester Dilkens. "We hebben het hier over zaken die de hele natie raken. Daarom is het zo belangrijk om een ​​oplossing te vinden."
Advertenties

Thursday 02 May
Wednesday 01 May
Tuesday 30 April