Peru: Castillo beëdigt vierde kabinet
09 Feb 2022, 13:40
foto
De Peruaanse president Pedro Castillo heeft zijn vierde premier, Anibal Torres (r), ingezworen. (Foto: AP)


De Peruaanse president Pedro Castillo heeft zijn vierde kabinet beëdigd sinds hij zes maanden geleden aantrad. Het nieuwe kabinet vervangt zijn laatste premier die na drie dagen in functie opstapte.

De laatste herschikking komt te midden van aanhoudende interne strijd binnen de regering die de eerste maanden van de linkse leider als president heeft bepaald.

Castillo heeft ook te maken gehad met aanvallen van extreemrechtse oppositiegroepen – die tevergeefs hebben geprobeerd hem te beschuldigen – en van de regerende marxistische partij Vrij Peru in Peru, waaronder hij werd gekozen, maar waarvan hij sindsdien afstand heeft genomen. De partij heeft het meer centristische economische beleid van de president veroordeeld.

Castillo heeft dinsdag Anibal Torres (79) die het hoofd is van het ministerie van Justitie sinds de huidige regering in juli aan de macht kwam, ingezworen. Het tweede kabinet van Castillo viel na het verrassende ontslag van premier Mirtha Vasquez vanwege meningsverschillen over promoties bij de politie. Castillo heeft als schoolleraar campagne gevoerd voor de herstructurering van de economie van het Latijns-Amerikaanse land om de armen beter te dienen.

In de plaats van Vasquez benoemde Castillo advocaat en parlementariër Hector Valer Pinto, als premier. Hij diende zijn ontslag al na vier dagen in nadat de media in Lima meldden dat zijn vrouw en dochter hem in 2016 hadden aangeklaagd wegens vermeend huiselijk geweld.

In de laatste shuffle noemde Castillo ook Hernan Condori, een arts met ervaring in de inheemse Amazonegebieden, als zijn minister van Volksgezondheid te midden van een golf van infecties met de Omicron-coronavirusvariant.

Hij benoemde kernfysicus Modesto Montoya tot minister van Milieu tijdens een aanhoudende ramp in de hoofdstad van Peru na de lekkage van 11.900 vaten olie medio januari in de Stille Oceaan.

Castillo handhaafde de eerder benoemde minister van Financiën Oscar Graham en minister van Buitenlandse Zaken Cesar Landa op hun post.

Politiek analist Eduardo Ballon vertelde het dagblad La Republica dat Castillo's kabinetsproblemen "de voortzetting waren van een langdurige crisis" in het politieke systeem van Peru.

Sinds 2017 heeft het land te maken gehad met periodes van politieke instabiliteit toen wetgevers herhaalde afzettings- of 'vacature'-moties in het Congres opdrongen om presidenten te verwijderen.

Het land had in november 2020 drie presidenten in vijf dagen.

Torres heeft nu 30 dagen om een ​​vertrouwensstemming te krijgen van het Congres voor het nieuwe kabinet, anders moet hij een vijfde benoemingsronde doen.

De aantredende premier van Castillo, Torres, was er met name voorstander van om voormalig president Alberto Fujimori - die van 1990 tot 2000 aan de macht was - naar een gemeenschappelijke gevangenis te sturen in plaats van naar zijn huidige speciale gevangenis om zijn 25-jarige gevangenisstraf uit te zitten voor zijn rol bij moorden door doodseskaders .

Fujimori is de vader van Castillo's rivaal, voormalig presidentskandidaat Keiko Fujimori.
Advertenties

Monday 29 April
Sunday 28 April
Saturday 27 April