Rechter legt Kromosoeto 5 jaar cel op
31 Jan 2022, 14:39
foto
Ginmardo Kromosoeto


Rechter Maytrie Kuldip Singh heeft Ginmardo Kromosoeto, ex-directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), vandaag veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf. Hij heeft ook een boete opgelegd gekregen van SRD 150.000 of 12 maanden subsidiair. De rechter is meegegaan met de eis van het Openbaar Ministerie.

De rechter voerde aan dat Kromosoeto heeft deelgenomen aan een criminele organisatie. Het gaat om een duurzame samenwerkingsverband tussen een of meer personen. Kromosoeto, Robert van Trikt (ex-president van de Centrale Bank van Suriname), Gillmore Hoefdraad (ex-minister van Financiën) en Faranaaz Alibaks-Hausil hebben zich volgens de rechter geruime tijd beziggehouden met onrechtmatige trekkingen van gelden bij de Centrale Bank van Suriname. Er is SRD 3 miljard aan blanco kredieten verstrekt aan het ministerie van Financiën.

Elk van de verdachten hebben een afzonderlijke bijdrage geleverd. Kromosoeto is medepleger bij de overtreding van de Anticorruptiewet. Hij is een publieke functionaris waardoor de Anticorruptie wet op hem van toepassing is. Ook is het bewijs geleverd voor medeplichtigheid aan ambtsverduistering. Volgens Kuldip Singh functioneerde de SPSB ten tijde van Kromosoeto als directeur als een corrupt orgaan.

Kromosoeto heeft tijdens het proces steeds volgehouden dat hij onschuldig is. Hij voerde aan opdrachten uitgevoerd te hebben voor de Staat.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April