Tweede journalist in week vermoord in Mexico
24 Jan, 10:36
foto
Politietape markeert de plaats delict waar journalist Lourdes Maldonado werd vermoord in de buitenwijk Tijuana van Santa Fe, Mexico. (Foto: AFP)


Een journalist werd zondag in Tijuana vermoord, zei de lokale officier van justitie. Het is de tweede mediamedewerker die in minder dan een week werd vermoord in de noordelijke Mexicaanse grensstad. Lourdes Maldonado Lopez werd "aangevallen met een vuurwapen terwijl ze in een voertuig zat", zei het parket van Baja California. Mexico is een van 's werelds dodelijkste landen voor verslaggevers.

De waakhond voor mediarechten Reporters Zonder Grenzen beschouwt het naast Afghanistan en Jemen regelmatig als een van 's werelds gevaarlijkste plaatsen voor nieuwsmedia.

Maldonado had voor verschillende media gewerkt, waaronder Primer Sistema de Noticias (PSN), dat eigendom is van Jaime Bonilla, die van 2019 tot eind 2021 gouverneur was van Baja California. Ze won een paar dagen geleden een rechtszaak tegen PSN, die ze al negen jaar aanklaagde wegens onterecht ontslag, meldt de Mexicaanse pers.

Twee jaar geleden had Maldonado de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador om "steun, hulp en gerechtigheid" gevraagd omdat ze voor haar leven vreesde, volgens een video die opnieuw werd gepubliceerd op sociale media nadat het nieuws over haar moord bekend was geworden.

"Ik sta al zes jaar met hem terecht", voegde ze eraan toe over de gouverneur, tijdens een van Obradors persconferenties.

De NGO, het Comité ter Bescherming van Journalisten, zei op Twitter dat ze "geschokt was door de moord op Lourdes Maldonado, de tweede journalist die in minder dan een week tijd werd vermoord in de stad Tijuana". De groep riep de lokale autoriteiten op om "de aanval grondig en transparant te onderzoeken".

Zijn vertegenwoordiger in Mexico, Jan-Albert Hootsen, voegde toe dat hij "geschokt was door vier brute aanvallen op journalisten in Mexico in amper twee weken", waaronder een niet-fatale mesaanval op een mediamedewerker in Merida, in de deelstaat Yucatan.

Fotojournalist Margarito Martinez werd maandag dood aangetroffen in de buurt van zijn huis in de stad. De 49-jarige, die gespecialiseerd was in nieuws met betrekking tot de politie, had volgens de aanklagers een schotwond in het hoofd.

De autoriteiten werden ook verzocht onderzoek te doen naar een aanval eerder deze maand die leidde tot de dood van journalist en socialmedia-activist Jose Luis Gamboa in de oostelijke deelstaat Veracruz. Gamboa werd op 10 januari naar het ziekenhuis gebracht nadat hij was neergestoken en op straat was achtergelaten, maar zijn lichaam werd pas vrijdag geïdentificeerd. Het was onduidelijk of de moord verband hield met zijn werk.

Volgens een telling van het AFP zijn in 2021 in Mexico minstens zeven journalisten vermoord, hoewel niet is vastgesteld of alle moorden verband hielden met hun werk.

Sinds 2000 zijn in Mexico meer dan 100 verslaggevers vermoord en slechts een fractie van de misdaden heeft geleid tot veroordelingen.
Advertenties

Tuesday 05 July
Monday 04 July
Sunday 03 July