Jamaica stuurt 3 bobsleeteams naar Winterspelen
18 Jan, 18:40
foto
Jamaica kwalificeerde zich voor het eerst voor een bobslee-evenement op de Olympische Spelen van Calgary in 1988. (Foto: Reuters)


Jamaica heeft zich gekwalificeerd voor historische drie bobslee-evenementen in de komende Olympische Winterspelen in Beijing, waaronder de viermans bobslee. Jamaica met iets minder dan drie miljoen mensen met een tropisch klimaat, sprak tot de verbeelding toen het vierkoppige bobsleeteam zich kwalificeerde voor de Olympische Spelen van Calgary in 1988, de eerste keer in de geschiedenis van het land.

Deze prestatie inspireerde de underdog-sportfilm 'Cool Runnings' uit 1993. De kwalificatie van maandag is de eerste keer dat Jamaica zich sindsdien heeft gekwalificeerd voor het viermansevenement, hoewel het tweemansteams naar vijf opeenvolgende Olympische Spelen stuurde.

"Het wordt vuur op ijs", zei Team Jamaica maandag op hun officiële Twitter-account. "Dit zal de eerste keer zijn dat JAM zich heeft gekwalificeerd in 3 Olympische bobslee-evenementen: viermans-, tweemans- en vrouwenmonobob".

Het team heeft de selectie voor het viermansevenement nog niet bekendgemaakt, maar de slee zal naar verwachting worden bestuurd door Shanwayne Stephens, een lanskorporaal bij de Royal Air Force.

Stephens trok de aandacht van het publiek tijdens de coronavirusbeperkingen in 2020 in het Verenigd Koninkrijk, toen hij en zijn teamgenoten regelmatig werden gezien terwijl ze een Mini Cooper door de straten van de Engelse stad Peterborough duwden. Hij vertelde aan persbureau Reuters dat met de sluiting van sportscholen, het onorthodoxe trainingsregiment de groep hielp om in vorm te blijven.

"We krijgen wel grappige blikken. We hebben mensen gehad die dachten dat de auto kapot was en ze probeerden ons te helpen de auto te starten," zei hij. "Als we ze vertellen dat we het Jamaicaanse bobsleeteam zijn, is de sfeer totaal anders en zijn ze erg enthousiast."

Ondanks de publiciteit blijft het Jamaicaanse team voor uitdagingen staan ​​bij het deelnemen aan de Winterspelen. Het probeert sinds eind november US$ 194.000 te fundraisen voor nieuwe apparatuur, met een oproep genaamd "Cool Sleds for the Hottest Thing On Ice".

"De atleten zijn net zo toegewijd, hardwerkend, veerkrachtig en getalenteerd als alle anderen, maar zonder elite-sleden kunnen ze nooit hun potentieel bereiken", luidt de site. "We willen geen dragracen in een Prius."

Tot nu toe is er minder dan US$ 4.000 opgehaald.
Advertenties

Saturday 28 May
Friday 27 May
Thursday 26 May