Column: Politieke Borrelpraat no. 697
16 Jan, 22:47
foto


“Soh, nu smijt de politie geen journalist, maar een begeleidt een ongewapende vakbondsleider hardhandig van de weg.”
“Wooow, zeker zwaaide ook hij met zijn armen en moest hij dus ‘naar de zijkant begeleid worden’, anders zou hij het gezag of een vuilniswagen kunnen raken.”
“Wat een wonder dat het wettig gezag die mevrouw die met Sa-lonz was en die alles stond te filmen en te gillen niet hardhandig van haar toestel beroofd heeft.”
“Ja, maar wees eerlijk, je gaat je vakbondsruzie met je minister niet uitvechten door de weg naar de vuilstortplaats te barricaderen, wie schopt je?”
“De politie, die is je beste schoppenraad.”
“Maar het rommelt al een tijdje daar op OW tussen de minister en de bonden en benden, en zo probeerde Sallonzo aandacht te trekken voor zijn tori.”
“Ja, omdat mijn succesvolle Oranjeminister, lid van de glorieuze Oranjepartij die vandaag 73 jaar oud is, vanaf het begin van zijn ambtstermijn duidelijk maakte dat hij dat gesjoemel daar op OW zou aanpakken.”
“Klopt, en dat zinde bepaalde profiteurs en vreetnapotters misschien niet. Dus begon men heftig dwars te liggen.”
“Maar wij als burgers hebben er alleen nadeel aan als daar op OW door al deze haritrusu en dyugudyugu geen eendrachtig beleid kan worden gevoerd.”
“Maar er rouleren allerlei berichten en beelden over een peperduur gebouwd OWeeCee-tje in Nickerie.”
“De minister zegt dat het fake-news is; er is wel sprake van een toilettengroepje, maar die is echt niet zo duur.”
“En geldt dat ook met betrekking tot dat wegkrabben van de middenbermen daar bij het hoofdkantoor van OW aan de Verlengde CoppeLachstraat?”
“Ay, wat gebeurt daar? Dan worden er grote kokers dwars als bloempotten op die schoongekrabde middenberm gelegd.”
“En op de koop toe worden die wanstaltige dingen aan de ene kant beschermd met grote rotsblokken! Gelukkig hebben ze iets verder een vangrail gezet.”
“Jeetje, welke planoloog, dekoloog of tyukoloog heeft dit onzalig ding bedacht om de middenberm van een tweebaansweg te schoeien met rotsblokken? Nog erbij uit mijn belastinggeld? Het wachten is totdat de eerste daar met z’n voertuig tegenaan knalt.”
“Maar aan de andere kant stelt het ministerie terecht dat er geen rotsblokken en andere obstakels op de berm of het trottoir voor je huis geplaatst mogen worden. De bermen moeten verder door de burgers zelve onderhouden worden, anders straks boete.”
“Dus dat vrijhouden geldt dan ook voor de middenberm van een drukke tweebaansweg.”
“En nu gaat mijn glorieuze oranje minister van Volksgezondheid…”
“Hou nou eens op met dat partijpolitiek bewieroken van bewindslieden die uit ons belastinggeld betaald worden om gewoon hun werk naar behoren te doen…”
“Is daardoor dan al intussen de helft van ons operatiepersoneel naar het buitenland vertrokken?”
“Maar is er dan echt geen geld om de zebrapaden te witten alsook de stopstrepen en voorsorteervakken bij kruispunten en de witte midden-stippellijn op drukke wegen?”
“Men denkt alleen aan kapitalistische belangen, niet aan onze burgerbelangen.”
“Begin niet met je communistische volkspraat. Je staat zeker erop te wachten dat die Poetin met atoomwapens z’n linkse vriendjes in Cuba en Venezuela tot hier komt beschermen, althans hij dreigt dat te gaan doen.”
“Ha, ha, mek’a Poetin kong. The tropical Trumpie, onze Bolso-naar-Rio komt binnenkort niet voor niets naar Paramaribo, net zoals die jongeman Ali van naast.”
“Ik denk dat onze Bolso-hierio effe snelletjes eerder over olie en gas komt praten. En hij moet een beetje buitenlands scoren, want de verkiezingen naderen aldaar en zijn tegenstander Lulla zit goed in de peilingen.”
“Je kan zeggen wat je wil, maar die Poetin speelt in Oost-Europa een gewiekst, maar gevaarlijk spelletje blufpoker.”
“Volgens mij kan die ouwe Baiden daar niet tegenop.”
“Maar zeg eerlijk: er straalt echt geen sterk leiderschap uit van die ouwe papa Yankee.”
“Ik zeg jullie: die Trumpaan komt terug. Die bestorming van het Capitool vorig jaar was maar een voorproefje.”
“En ik zeg nogmaals; die Poetin bluft. Er wordt nu diplomatiek onderhandeld.”
“Maar dat overleg met Rusland heeft tot nu toe niets opgeleverd.”
“Was te verwachten met die onmogelijke eisen die Poetin stelt.”
“Dan waarom ga je met de Amerikanen en Europeanen onderhandelen als je weet dat je eisen niet ingewilligd gaan worden?”
“Mi no sabi. Misschien om straks niet het verwijt te horen: je wilde niet onderhandelen.”
“Of misschien ook om tijd te winnen, waarvoor weet ik niet.”
“Net als toen de Britse premier Chamberlain maar toegaf aan Hitler en met hem in 1938 zelfs het verdrag van München sloot.”
“Klopt, maar toen Hitler desondanks op 1 september 1939 Polen binnenviel, bleek dat de Tweede Wereldoorlog onvermijdelijk was. En de vredesengel Chamberlain moest in 1940 aftreden als premier van Engeland.”
“En beste jonge vriend in ons midden, wie volgde Chamberlain toen op?”
“Eeehm, effe denken...”
“Dat was Winston Churchill die al die tijd heftig gewaarschuwd had dat zijn voorganger ‘ben kweki woron sa tron labaria’; men had te veel toegegeven aan Hitler terwijl hij razendsnel zijn leger opbouwde.”
“En het was deze Churchill, zelf geen lieverdje, die het Engelse volk door de donkerste dagen van de Tweede Wereldoorlog leidde en inspireerde met zijn felle toespraken, met bijvoorbeeld zijn beroemde uitspraak: ‘Ik heb jullie niets anders te bieden dan Blood, Sweat and Tears.”
“Dat was echt een leider, niet eentje die tijdens de lockdowns feestjes en zuippartijen hield in zijn ambtswoning te Downingstreet 10, zoals die huidige Boris de Zuiplap dat heeft gedaan.”
“Maar zo frappant, nauwelijks was de Tweede Wereldoorlog afgelopen, of de partij van Churchill verloor de verkiezingen en hij werd geen premier meer. De Britse kiezers vonden hem goed voor de oorlog, maar niet goed voor de vrede.”
“En zijn reactie op deze afwijzing was: ‘That’s Democracy.”
“Zo moet een volk leren kiezen. Niet slim kiezen, niezen of vliegen, maar zuiver en gericht verkiezen. Anders krijgt het volk geen leiders, maar lijders waar het steeds onder lijdt.”
“Daar breng ik een toast op uit. Proost op het kiezersvolk dat met verstand en niet met emotie of sentiment leert verkiezen.”
“Yeah, proost daarop.”

 Rappa
Advertenties

Saturday 28 May
Friday 27 May
Thursday 26 May