Brazilië: Dodelijke aardverschuivingen Minas Gerais
12 Jan, 12:40
foto
Duizenden inwoners hebben hun huizen in de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais moeten verlaten. (Getty Images)


Aardverschuivingen en overstromingen veroorzaakt door stortregens hebben in het zuidoosten van Brazilië aan minstens 10 mensen het leven gekost. De slachtoffers stierven op zondag en maandag in de deelstaat Minas Gerais, waar rivieren zijn overstroomd en steden gedeeltelijk onder water zijn gekomen. Meer dan 17.000 mensen hebben hun huis moeten verlaten.

Autoriteiten houden dammen in de gaten die kunnen barsten, omdat meer stortbuien de zwaarst getroffen gebieden kunnen treffen.

Vijf mensen uit hetzelfde gezin, waaronder twee kinderen, werden begraven op een heuvel gevonden  in de buurt van de hoofdstad, Belo Horizonte. In de stad São Gonçalo do Rio Abaixo werd een 11-jarig meisje gedood toen een muur op haar slaapkamer instortte terwijl ze sliep.

Twee andere doden werden gemeld in de stad Caratinga, waaronder een 41-jarige man die werd gedood toen zijn auto in een rivier viel terwijl hij probeerde een brug over te steken.

In de stad Juatuba trad de Paraopeba-rivier buiten haar oevers, waardoor hele buurten onder water kwamen te staan. "We zijn alles kwijtgeraakt. Mijn vrouw en kinderen verlieten het huis in een boot", vertelde Daniel Valeriano de Oliveira aan persbureau AFP.

Het Braziliaanse mijnagentschap zei dat 36 mijnbouwdammen in de staat in een noodtoestand verkeren. Op zaterdag liep een dam in een ijzerertsmijn in Nova Lima over, waardoor het verkeer op een belangrijke snelweg twee dagen lang gestremd was.

In de stad Pará de Minas hielden de autoriteiten de hydro-elektrische dam van Carioca in de gaten uit vrees dat deze zou kunnen barsten.

De civiele beschermingsautoriteit zei dat 145 van de 853 gemeenten van de staat de noodtoestand hadden uitgeroepen vanwege het slechte weer.

Meteorologen zeggen dat de buitensporige regen het gevolg was van een zomerfenomeen - de Zuid-Atlantische convergentiezone (SACZ) - die hevige regenval veroorzaakt. Belo Horizonte zag 241,7 mm regen in 72 uur, terwijl het gemiddelde voor de hele maand januari 329 mm is.

Het slechte weer is ook een gevolg van La Niña, een klimaatpatroon in de Stille Oceaan dat het weer wereldwijd kan beïnvloeden. Experts zeggen ook dat klimaatverandering bijdraagt ​​aan extreme weersomstandigheden over de hele wereld.

In de afgelopen twee maanden hebben zware regenval andere delen van Brazilië getroffen, waarbij tientallen doden en duizenden ontheemden zijn gevallen, waarbij de noordoostelijke deelstaat Bahia een van de zwaarst getroffen is.
Advertenties

Saturday 13 August
Friday 12 August
Thursday 11 August