VIDS wil aanhouding wet wijziging Uitgifte Domeingrond
28 Dec 2021, 17:33
foto
VIDS-bestuurslid tevens dorpshoofd van Pikin Poika, Joan van der Bosch, overhandigt de petitie aan Assembleevoorzitter Marinus Bee. (Foto: VIDS)


De Vereniging Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) heeft Assembleevoorzitter Marinus Bee gevraagd de behandeling van de initiatiefwet 'nadere wijziging van het Decreet Uitgifte Domeingrond' aan te houden. De vereniging zegt verontrust te zijn dat de ontwerpwet voor woensdag op de agenda staat. Er wordt weer een beroep op De Nationale Assemblee en de regering om zonder enig verder oponthoud het vonnis van het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten in de Kaliña & Lokono onmiddellijk en volledig uit te voeren. Dit is kenbaar gemaakt in een petitie.

"Met grote verontrusting heeft het Traditioneel Gezag der Inheemse Volken in Suriname, verenigd in VIDS, kennisgenomen van de voorgenomen behandeling op woensdag 29 december 2021 van de omstreden initiatiefwet houdende nadere wijziging van het Decreet Uitgifte Domeingrond, in de volksmond bekend als het voorstel voor conversie van grondhuurrecht op domeingrond naar eigendomsrecht.  Dit voorstel werd op 2 juli 2021 ingediend door DNA-leden A. Gajadien en D. Vorswijk, waarna een commissie van rapporteurs onder leiding van DNA-lid M. Jogi zich daarover heeft gebogen en een preadvies heeft uitgebracht, waarna een amendementvoorstel werd ingediend op 18 augustus 2021.  Het doel van de wet is onder meer om aanvragen voor overdracht (van domeingrond) in eigendom te versoepelen.

Wij zijn hierover ten zeerste verontrust omdat:
1. De wettelijke regelingen m.b.t. grond hebben onze collectieve eigendomsrechten op onze voorouderlijke woon- en leefgebieden nooit erkend.  Koloniale en hedendaagse overheersers hebben hun eigen wetten gemaakt om onze gebieden te (blijven) koloniseren en we zien daar geen verandering maar juist verslechtering in komen.

2. De voorgenomen wetswijziging rept met geen woord over de eigendomsrechten der Inheemse volken over onze voorouderlijke grondgebieden terwijl dat harde, internationaal erkende rechten zijn.  Wij zijn rechthebbenden in dergelijke wetswijzigingen en zijn niet geraadpleegd.  Het komt over alsof De Nationale Assemblee, als wetgevend maar ook volksvertegenwoordigend orgaan dat onze rechten zou moeten beschermen en verdedigen, geen rekening houdt met onze mensenrechten en met de veroordelingen van de Staat Suriname in diverse vonnissen van het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten, welke dwingende juridische verplichtingen zijn voor de Staat.  Het lijkt dat Regering noch Volksvertegenwoordiging onze mensenrechten en internationale juridische mensenrechtenvonnissen eerbiedigen.

3. De voorzitter van de presidentiële commissie Grondenrechten heeft, bij de 'launch' van een awarenesscampagne over collectieve rechten, in hotel Torarica op 18 november jongstleden, kenbaar gemaakt dat driekwart van het binnenland al is uitgegeven en in handen is van derden.  Het is publiek geheim dat invloedrijke personen, inclusief in de Nationale Assemblee en in de regering, enorme lappen grond bezitten.  Deze conversiewet zal de omzetting naar eigendomsrecht ook voor hen versoepelen.

4. Recente uitspraken geven aan dat de ontwerpwet Collectieve Rechten van Inheemse Volken en Tribale Volken wederom op de lange baan wordt geschoven.  Het op de agenda plaatsen van deze wet conversie schijnt daar geheel mee in lijn te zijn.

Er valt nog heel veel te zeggen.  We hebben onze steeds groter en sneller groeiende verontrusting vele malen kenbaar gemaakt, zonder afdoend gehoor te krijgen hiervoor.

Geachte voorzitter, gelet op het bovenstaande doen wij derhalve een zeer dringend verzoek op u, om de behandeling van voornoemde initiatiefwet voor onbepaalde tijd aan te houden, om ons en andere rechthebbenden en belanghebbenden ruimschoots de gelegenheid te geven om de effecten van een dergelijke wijziging grondig te kunnen bestuderen.  Voorts doen wij voor de zoveelste maal een beroep op uw college en op de regering van Suriname om zonder enig verder oponthoud het vonnis van het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten in de Kaliña & Lokono zaak tegen de Staat Suriname onmiddellijk en volledig uit te voeren, ter erkenning en bescherming van onze mensenrechten.  Het is genoeg.  Als we echt in een rechtsstaat leven moeten ook onze mensenrechten erkend en beschermd worden."

Paramaribo, 28 december 2021
Het VIDS bestuur
Namens deze,
Dorpshoofd Joan van der Bosch

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May