Dodental super tyfoon Rai op Filipijnen blijft stijgen
Minstens 500 mensen raakten gewond en 56 anderen zijn als vermist opgegeven door de lokale politie. Reddingsteams hebben scènes beschreven van "complete slachting".
Maar het vaststellen van de omvang van de verliezen is moeilijk, omdat de communicatie naar een aantal gebieden is afgesneden. Er wordt gevreesd dat wijdverbreide aardverschuivingen en overstromingen mogelijk meer levens hebben geëist.
"Veel gebieden hebben geen stroom, geen communicatie, heel weinig water", vertelde de voorzitter van het Filipijnse Rode Kruis, Richard Gordon, aan de BBC. "Er zijn sommige gebieden die eruitzien alsof het erger is gebombardeerd dan de Tweede Wereldoorlog."
De Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen heeft een noodoproep gelanceerd voor US$ 20 miljoen om hulpverlening op lange termijn te financieren. "De hulpdiensten van het Rode Kruis melden een complete slachting in de kustgebieden", zei Gordon. "Huizen, ziekenhuizen, scholen en gemeenschapsgebouwen zijn aan flarden gescheurd." Vrijwilligers zijn ter plaatse om dringende hulp te verlenen "voor mensen die alles hebben verloren", zei hij.
Duizenden militairen, kustwachters en brandweerlieden zijn ingezet in de zwaarst getroffen gebieden van het land om te helpen bij zoek- en reddingsacties. Militaire vliegtuigen en marineschepen brengen hulp naar de zwaarst getroffen gebieden.
Ondertussen heeft de Filipijnse president Rodrigo Duterte een luchtinspectie uitgevoerd van de door de storm geteisterde gebieden. Video's die door zijn assistenten op sociale media zijn gepost, tonen grote schade op de eilanden Siargao, Dinagat en Mindanao.
De gouverneur van de Dinagat-eilanden, Arlene Bag-ao, zei op Facebook dat de regio door de tyfoon "met de grond gelijk was gemaakt".
"De velden en boten van onze boeren en vissers zijn gedecimeerd", zei ze in het bericht geciteerd door nieuwssite Rappler. "We hebben onze huizen verloren. Muren en daken werden verscheurd en weggeblazen... We hebben een slinkende voorraad voedsel en water." Ze zei dat de schade "doet denken aan, zo niet erger dan, toen Yolanda onze provincie trof".
Meer dan 6.000 mensen stierven toen die storm - ook bekend als tyfoon Haiyan - het land trof in 2013. Het blijft de dodelijkste storm van het land die ooit is geregistreerd.
Jaarlijks treffen gemiddeld zo'n 20 stormen en tyfoons de Filipijnen. Supertyfoon Rai is de krachtigste die de Filipijnen in 2021 treft. Het komt laat in het tyfoonseizoen in de regio - met de meeste cyclonen die zich tussen juli en oktober ontwikkelen.
Wetenschappers waarschuwen al lang dat stijgende mondiale temperaturen, veroorzaakt door door de mens veroorzaakte klimaatverandering, ervoor zorgen dat tyfoons krachtiger worden en aan snelheid toenemen.
Vandaag
Gisteren
- Hoe ziet het nieuwe erfrecht eruit?
- Staatsolie draagt opnieuw ruim US$ 300 miljoen af aan staatskas
- Laura Gil eerste vrouwelijke OAS-adjunct-secretaris-generaal
- Oppositie eist vergadering dringende issues: Regering ontwijkt verantwoording
- Drukproces stembiljetten ressortraden op schema na correcties
- Merz gekozen tot bondskanselier in tweede ronde na historische mislukking
- Clementia Eugene promoveert op innovatieve benadering kindermishandeling
- Naamskeuze in het nieuw Burgerlijk Wetboek
- Duitsland: Friedrich Merz strandt bij eerste kanseliersstemming
- Werkzaamheden begonnen aan Gangaram Pandayweg in 3 fasen
- Zelfde weerpatroon blijft even aanhouden
- Amafo: Leger verdient meer waardering en versterking
- Column: Waarom zijn politici niet meer op hun woord te geloven
- Bond NV Havenbeheer eist bij rechter terugdraaiing benoeming Mangre
Eergisteren
- CHS: Transparante verkiezingen vergen strikte voorbereiding
- Felle brand verwoest woning aan Mijnhooplaan
- Onzekerheid stuwt goudprijs omhoog
- Misiekaba vraagt aandacht minister OW voor enorme waterplas
- Olieprijzen dalen na productieverhoging OPEC+
- Oppositie eist stopzetting ‘uitverkoop’ overheidsbezit vlak vóór verkiezingen
- Twee verdachten gearresteerd voor steekverwonding 16-jarige
- Mangre geaccommodeerd als onderdirecteur bij NV Havenbeheer
- VES economisch verkiezingsdebat nu in twee delen
- De kracht van stemmen bij voorkeur
- Ook vandaag bewolkt met kans op een regenbui
- Ontvoering in Peru eist 13 levens in goudmijn
- Macro-economische stabiliteit is het fundament voor groei en armoedebestrijding
- Simons: Corruptie in Suriname nog nooit zo erg als nu