Nederlandse gemeenten geven op districtsniveau steun
07 Dec, 10:44
foto
Burgemeester Jan van Zalen en minister Albert Ramdin tekenen een samenwerkingsovereenkomst.


Nederlandse gemeenten willen nauwer samenwerken met Suriname. Doel van de samenwerking is om concreet op districtsniveau te komen tot projecten die helpen om het leven van de bevolking te verbeteren, leefbaarheid te vergroten en versterking van het lokale bestuur te bevorderen.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en burgemeester Jan van Zanen, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), hebben maandag in Den Haag een samenwerkingsovereenkomst getekend. Het gaat niet alleen om technische bijstand, maar duidelijke initiatieven, die merkbaar verbetering brengen in mensen hun leven”, laat Ramdin een een persbericht weten.

“Van alle kanten is er enorm veel energie bij lokale bestuurders en anderen om Suriname te steunen. Het wordt een herstart, waarbij Suriname de ‘lead’ zal hebben”, zegt Van Zanen, burgemeester van Den Haag. Daarbij zal niet alleen de overheid, maar ook het klein- en middenbedrijf een rol moeten spelen.

Maandagavond vond op initiatief van de VNG en ambassadeur Rajendre Khargi een eerste gedachtewisseling plaats tussen burgemeesters, wethouders en diverse bestuurders om de samenwerking op te starten. Daarbij waren ook veel deelnemers met een Surinaamse achtergrond, zoals burgemeester Franc Weerwind (Almere) en de wethouders Reshma Roopram (Berendrecht) en Kavita Parbhudayal (Den Haag).

De ontmoeting onder leiding van burgemeester Van Zanen besloot een uitnodiging te doen aan de  tien districtscommissarissen om op korte termijn een eerste virtuele ontmoeting te hebben om van Surinaamse kant te inventariseren welke behoeften er zoal leven. Van diverse districten waren al initiatieven uitgegaan richting Nederland, die kunnen nu gericht worden opgepakt in het kader van de gesloten samenwerking. Het is de bedoeling dat in de eerste helft van februari een delegatie van de VNG een bezoek brengt aan Suriname om verder te praten met de districtscommissarissen.
Advertenties