Colombia: Dissidente rebellenleider Farc gedood
06 Dec, 12:37
foto
Hernán Darío Velasquez (derde van links) met dissidente leiders van Segunda Marquetalia die de vorming van de groep in 2019 aankondigen. (Getty Images


Een dissidente voormalige leider van de Colombiaanse Farc-rebellen is gedood in een hinderlaag in Venezuela. Hernán Darío Velásquez met als bijnaam El Paisa, is naar verluidt doodgeschoten in de deelstaat Apure in Venezuela. Zijn dood is niet officieel bevestigd en het Colombiaanse leger zei niets van de moord af te weten. Lokale media hebben gespeculeerd dat huurlingen Velásquez mogelijk hebben vermoord, op zoek naar beloningen voor zijn gevangenneming.

De Colombiaanse autoriteiten vertelden de krant El Tiempo dat ze zijn dood pas zouden bevestigen als functionarissen zijn lichaam hadden gezien. Een woordvoerder van de Colombiaanse president Iván Duque vertelde persbureau Reuters dat zijn kantoor op zoek was naar meer informatie.

De Farc-rebellen waren een marxistische groep die meer dan 50 jaar een bittere oorlog voerde tegen de Colombiaanse regering, voordat ze in 2016 uiteindelijk een staakt-het-vuren afkondigden.

Velásquez, een commandant van een van de meest gevreesde eenheden van de Farc, werd berucht om de ernst van zijn aanvallen. Hij zat achter een autobomaanslag in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá, waarbij in 2003 36 mensen omkwamen en bijna 200 gewonden raakten.

Zijn reputatie was zo groot dat toen hij in 2016 deelnam aan de vredesprocesbesprekingen in Havana, velen het zagen als een teken dat de guerrillastrijders echt vastbesloten waren om de wapens neer te leggen. Maar in 2018 verbrak hij de wapenstilstand en verscheen een jaar later samen met voormalige Farc-leiders Iván Márquez en Jesús Santrich om de vorming van een nieuwe rebellengroep, Segunda Marquetalia, aan te kondigen. Hij verklaarde daarbij dat hij opnieuw de wapens opnam.

Als zijn dood wordt bevestigd, is dit het tweede grote verlies voor de groep dit jaar. Santrich, ooit een sleutelfiguur in het vredesproces, werd in mei gedood tijdens een vuurgevecht in Venezuela door wat de dissidente groep beweerde dat het Colombiaanse legercommando's waren.

Ongeveer 13.000 Farc-guerrillastrijders hebben hun wapens neergelegd sinds het staakt-het-vuren van 2016 en de groep is sindsdien overgegaan in een kleine politieke partij met 10 zetels in het Colombiaanse congres. Niettemin gaat het geweld door in sommige regio's van Colombia, waar naar schatting 5.000 dissidenten blijven vechten tegen regeringstroepen.

De Colombiaanse regering heeft Venezolaanse leiders herhaaldelijk beschuldigd van het herbergen van Farc-dissidenten en beweerde dat een aanval op een helikopter met president Duque in juni was gepland vanuit de buurstaat.
Advertenties

Saturday 28 May
Friday 27 May
Thursday 26 May