Tsang: Covid en reguliere zorg kapotgeslagen
22 Oct, 07:41
foto
Assembleelid Stephen Tsang donderdag in De Nationale Assemblee.


Assembleelid Stephen Tsang (NDP) vindt dat de Covid en reguliere zorg kapotgeslagen zijn. Ondertussen zijn meer dan 1000 burgers overleden aan Covid en de cijfers zijn niet rooskleurig. "Hoe kan het ook anders, er was geen plan", zei de volksvertegenwoordiger donderdag in De Nationale Assemblee. Er is volgens hem niks gedaan om de druk op de zorg te verlichten.

Tsang leverde kritiek op het beleid en voerde diverse zaken aan tijdens zijn betoog.
* Het luchtruim is opengegooid, terwijl we nog in de 3e golf waren,
* De scholen zijn opengesteld, terwijl de besmettingsgraad boven de 40% was met een deltavariant. Laatst nog 50%.
* Wetende dat thuisisolatie niet werkt, worden Covid positieven toch naar huis gestuurd, met als gevolg dat hele gezinnen ziek worden.
* De minister versoepelt en legt de verantwoordelijkheid bij de samenleving. Hoe kunt u de verantwoordelijkheid voor de eigen gezondheid, leggen bij het volk wanneer die niet eens kan uitkomen met boodschappen doen, en nog minder gezonde voeding kan kopen om de weerstand op te bouwen?
* De Cubaanse artsen zijn weggestuurd, terwijl u weet dat de druk op het medisch personeel blijft toenemen. HAPS zijn gesloten zonder een goed alternatief voor de mensen in de verre districten. De medische zending heeft nu een tekort van 10 artsen. Als reden zegt de minister steeds, dat er een torenhoge schuld was achtergelaten door de vorige regering. Niets is minder waar. De schuld aan de Cubaanse artsen is US$ 2.250.300 en dat is voor de periode april 2020 t/m augustus 2021. Corrigeert u me als dat niet klopt. Hoezo vorige regering, hoezo geen geld? Laten we eerlijk zijn.

* Er is wel US$ 11 miljoen voor een nieuwbouw voor Volksgezondheid. Is een nieuw gebouw belangrijker dan de volksgezondheid?
* US$ 650.000 voor een SLM kist die amper 2 maanden daarna is teruggegeven. Weggegooid geld om het luchtruim open te houden, met het gevaar om meer varianten te importeren. Is dat belangrijker dan de volksgezondheid?
* US$ 2.4 miljoen was goedgekeurd om een grondhuurterrein terug te kopen voor zaaizaad. Is friends en family belangrijker dan de volksgezondheid?
* Een peperdure mercedes van 89.000 euro (bijna SRD 2 miljoen) voor de ambassadeur in Holland. Is een auto voor de ambassadeur belangrijker dan de volksgezondheid?
* SRD 750.000 om de telefoonrekening van de minister te betalen. Is dat belangrijker dan de volksgezondheid?

"Landen met een vaccinatiebeleid gooien hun economie open wanneer ze bijna hun vaccinatietarget hebben gehaald. U gooit alles open maar u had nauwelijks 20% gehaald.  U moest 40.000 vaccins weggeven omdat ze anders zouden vervallen", merkte Tsang op. Hij wil van de regering weten of de target om 75% vaccinatiedekking te hebben in december zal worden gehaald. "De regering heeft gefaald, zonder beleid, zonder plan, en nu gaat u mensen dwingen om te vaccineren. De zogenaamde 'motivatie' bij o.a. Buza, Kabinet van de President en de SLM is niks anders dan dwang. Wij werken daar niet aan mee. Voor de duidelijkheid, ik ben voor vaccinatie, vaccinatie biedt mijn inziens wel degelijk bescherming tegen Covid, maar u kunt mensen niet dwingen om te gaan vaccineren met een vaccin dat is goedgekeurd voor noodgebruik."

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid ontkende dat de regering door een overschot 40.000 doses vaccin aan Jamaica heeft geschonken. Ook ligt geen falend beleid hieraan ten grondslag. Volgens de bewindsman gaat het om  ongeverifieerde informatie die niet op waarheid berust. Hij voerde aan dat het om een regionaal partnerschap en internationale samenwerking en solidariteit gaat.

Op vragen over vervaldata van vaccins zei de minister dat Suriname beschikt over AstraZeneca, Sinopharm, Pfizer en Moderna. Een deel van de AstraZeneca vaccins vervalt eind deze maand en deels eind november 2021. De voorraden zullen nog voordat ze vervallen, gebruikt worden. Moderna vervalt eind december 2021, Pfizer vervalt in februari 2022 en Sinopharm in mei 2023.
Advertenties

Wednesday 26 January
Tuesday 25 January
Monday 24 January