Eerste stap samenwerking kustwacht Suriname-Guyana
19 Oct, 11:26
foto
Majoor Radjoe Bhola, wnd. directeur kustwacht. (Foto: Ranu Abhelakh)


De Guyanese kustwacht is van de week te gast bij de Surinaamse kustwacht. Het is de eerste keer dat de westelijke buur op werkbezoek komt. Een voortvloeisel uit de samenwerkingsrelatie Suriname - Guyana, conform afspraken tussen president Chan Santokhi en zijn Guyanese collega Irfaan Ali. "Dit is de eerste stap om te komen tot een samenwerking", zegt majoor Radjoe Bhola, waarnemend directeur van de Kustwacht van Suriname aan Starnieuws.

De delegatie van vier personen met aan het hoofd kolonel Julius Skeete van de Guyana Defence Force (GDF) arriveert morgen. Donderdag zitten beide instanties om de tafel om te praten over hoe de samenwerking in te vullen, gevolgd door een rondvaart op de Surinamerivier. "Wij hebben heel lang uitgekeken naar het moment om samen te werken. Het is belangrijk voor beide landen", geeft Bhola aan.

Suriname en Guyana staan voor gezamenlijke uitdagingen in hun respectieve maritieme zone; van grensoverschrijdende criminaliteit, zeeroverij, illegale visserij, smokkel van goederen tot aan mensenhandel. Samenwerking is een must. "Je kan er niet onderuit komen om de dreigingen gezamenlijk het hoofd te bieden." Dit kan onder meer door informatie-uitwisseling, gezamenlijke patrouilles in het maritiem grensgebied of als waarnemer op elkaars vaartuig.

In het oosten trekt de Surinaamse kustwacht al enkele jaren samen op met de Fransen. In april was een Franse hoge militaire delegatie in Paramaribo om de versterking van de bestaande samenwerking te bespreken. De GDF-delegatie vertrekt vrijdag.
Advertenties