Haïti: Gewapende bende ontvoert Amerikaanse zendelingen
17 Oct, 12:30
foto
Gewapende bendes hebben hun greep in Haiti uitgebreid naar bredere delen van de hoofdstad Port-au-Prince. (Foto: AFP)


Een gewapende bende heeft een groep Amerikaanse missionarissen en hun familieleden, waaronder kinderen, ontvoerd in de buurt van Port-au-Prince in Haïti. Minstens 15 mensen werden uit een bus gehaald na een bezoek aan een weeshuis, citeren nieuwsmedia Haïtiaanse veiligheidsbronnen.

Er zijn weinig details bekend, maar Amerikaanse functionarissen zeiden op de hoogte te zijn van de berichten.

Haïti heeft één van de hoogste percentages ontvoeringen ter wereld, aangezien machtige bendes de wetteloze situatie uitbuiten om geld te verdienen met losgeld. Sinds de moord op president Jovenel Moïse in juli, proberen rivaliserende facties de controle te krijgen. Het gebrek aan veiligheid heeft de dagelijkse strijd om te overleven van veel Haïtianen verscherpt.

De christelijke missionarissen werden kort na het verlaten van de stad Croix-des-Bouquets opgepakt en worden nog steeds vastgehouden door de bende, volgens een veiligheidsbron geciteerd door het persbureau AFP. Het Haïtiaanse ministerie van Justitie en de Nationale Politie hebben nog geen commentaar gegeven.

De Amerikaanse regering heeft nog geen informatie over het incident verstrekt, maar het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde AFP dat het de berichten had gezien en dat de veiligheid van Amerikaanse burgers in het buitenland één van de hoogste prioriteiten was.

Christian Aid Ministries, een in de VS gevestigde organisatie, stuurde een spraakbericht naar religieuze groeperingen in Haïti als een "speciale gebedswaarschuwing", meldde het persbureau Associated Press. Het bericht zei dat de groep samenwerkte met de Amerikaanse ambassade in Haïti om "te kijken wat er gedaan kon worden" om de ontvoerde mensen te helpen.

Christian Aid Ministries steunt Haïtianen grotendeels door donaties en biedt onderdak, voedsel en kleding aan kinderen en helpt bij het financieren van hun onderwijs.

Gewapende bendes beheersen al jaren de armste districten van de Haïtiaanse hoofdstad. Onlangs hebben ze hun greep uitgebreid naar andere delen van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince en de buitengebieden.

In de eerste drie kwartalen van 2021 werden meer dan 600 ontvoeringen geregistreerd, vergeleken met 231 in dezelfde periode vorig jaar, aldus een lokale maatschappelijke groepering.

Het geweld in Haïti - het armste land van de Amerika's - is zowel sinds de moord op president Moïse als een aardbeving in de maand daarop, waarbij meer dan 2.000 mensen omkwamen, in een stroomversnelling geraakt. Volgens de New York Times hebben velen in Haïti de VS opgeroepen om troepen naar het land te sturen, een verzoek dat de regering-Biden niet graag inwilligt.

Advertenties