PSC met Chevron geeft Staatsolie meer invloed
13 Oct, 18:44
foto
De ondertekening van de contracten. V.l.n.r Rekha Bissumbhar, Onshore Upstream Director, Annand Jagesar, Managing Director Staatsolie, David Abiamofo, minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Chris Steele, Head Emerging Countries Chevron en Kevin Peters, Senior Commercial Advisor of Chevron. (Foto: Staatsolie NV)Staatsolie Maatschappij Suriname NV en zijn partner Chevron Exploration Suriname Limited hebben vandaag het productiedelingscontract (PSC) voor het offshore-blok 5 ondertekend. Met het PSC verkrijgt Chevron exploratie-, ontwikkelings- en productierechten en krijgt Staatsolie het recht op veertig procent participatie. Het contract heeft een looptijd van dertig jaar.

Het is voor het eerst dat Staatsolie binnen een PSC voor veertig procent partner is in de offshore-activiteiten. De samenwerking tussen de twee partners is vastgelegd in de Joint Operating Agreement (JOA) waarin de condities zijn opgetekend. De overeenkomsten stellen Staatsolie in staat om meer invloed in het besluitvormingsproces te hebben en houden in dat het bedrijf als partner zal meefinancieren in de eventuele ontwikkel- en productiefase. Chevron financiert de exploratiefase.

De exploratieperiode zal zes jaren duren en is opgedeeld in drie fasen van twee jaren. Chevron betaalt ook een ondertekeningsbonus aan Staatsolie van US$ 30.875.000 voor de twee contracten. In het PSC staat ook dat Chevron voorkeur moet geven aan materiaal, diensten en producten die Surinaamse bedrijven aanbieden. En dat op voorwaarde dat deze voldoen aan de gestelde kwaliteits-, prijs- en overige commerciële eisen.

Chevron toonde belangstelling voor Blok 5 bij de Suriname Shallow Offshore Bid Round 2020/2021. In deze aanbestedingsronde konden belangstellende bedrijven een bod uitbrengen op blokken in het zogenoemde shallow offshore, het zeegebied tot 120 kilometer uit de kust en met een waterdiepte tot maximaal honderd meter. Chevron deed het meest gunstige bod voor Blok 5, dat ligt in het westen van het ondiepe offshoregebied. Het blok is 2.235 km2 groot.

In een persbericht zegt Staatsolie dat de ondertekening van deze contracten past in de inspanning van het bedrijf om de offshore tot ontwikkeling te brengen "ten voordele van de huidige en toekomstige Surinaamse samenleving." Het bedrijf is blij dat et weer een grote speler uit de olie-industrie heeft kunnen toevoegen aan de lijst van operators. "Deze partijen beschikken over middeen en systemen om de kans op een ontwikkeling te maximaliseren.

De contracten zijn getekend door Algemeen Directeur Annand Jagesar van Staatsolie, Onshore Upstream Director Rekha Bissumbhar en Chris Steele, Head Emerging Countries van Chevron.


Advertenties

Tuesday 19 October
Monday 18 October
Sunday 17 October